Ikke med et skilt avsløres at det er i den brune bygningen innenfor Smart Club-huset på Slependen at Porsgrunds Porselænsfabrik, avdeling Norgesglasset, holder til.

Ikke at lokalavisens egen matekspert, Morten Øverbye fra Heggedal, er ansvarlig for underet heller, på oppdrag fra Atle Brynestad.

– Jeg kunne ikke takke nei til denne jobben, sier han.

Nært og kjært

– For det første er jeg grunnleggende interessert i mat, og som alle andre her til lands har jeg et nært og kjært forhold til Norgesglassene. Besteforeldrene mine brukte dem, og jeg bruker dem selv, ennå, til å legge ned mat av mange slag.

Bestemor i Trysil puttet elgkarbonader i kraft i de store, tolitersglassene.

Bestemor i Trysil puttet elgkarbonader i kraft i de store, tolitersglassene. Så satte hun dem i kokende vann, på med lokket og vips – var det vacuum! Innholdet holdt seg i årevis!

Før kjøleskap og fryser ble allemannseie, var Norgesglassene en viktig måte å oppbevare mat på, en hermetiseringsmetode, fri for mikroorganismer.

Kan brukes til mye

– Og de er fremdeles en glimrende måte å konservere mat på, sier «TV2-kokka», Wenche Andersen fra Lommedalen.

Hun gjør det selv, på sin mors gamle glass. Legger ned epler og pærer og plommer og sylteagurker og rødbeter, og fyller dem med sukker, salt og mel, blant mye annet.

De er fremdeles en glimrende måte å konservere mat på.

Lysestaker bruker hun dem også til. Heller litt havsalt eller kaffebønner i bunnen, setter et kubbelys oppi, og vips, er stemningen sikret.

– Dessuten er de en fin gave. Fyll dem helt enkelt med havsalt, eller med sukker og vaniljestenger og knytt et pent bånd rundt!

Lampe på glass

Vil du ikke stå for innholdet selv, kan Øverbye hjelpe deg med det også.

– Vi leverer glass med syltetøy, frokostblandinger, brødblandinger, vaffelmiks, kakemiks og ferdige kaker, pasta, risotto, ketchup, sennep og salsa, ramser han opp.

– Og drops, selvfølgelig, av mange slag.

For den som ikke vil ha noen ting i dem kan han tilby solcellelokk, på glass som kan henges opp som lamper, når mørket senker seg.

Leverpostei fra 1972

At Norgesglassene har vært savnet har prosjektlederen merket godt det siste året. – Alle blir blide i ansiktene sine når jeg forteller at de kommer igjen, og alle har minst én god historie å berette.

– Like før jul traff jeg en kar i Sandvika som hadde et Norgesglass med leverpostei fra 1972! Han skulle prøvde den til jul. Jeg har ikke hørt fra ham siden, så kanskje jeg burde sjekke hvordan det gikk, ler Øverbye.

Amerikanske forbilder

Norgesglassenes historie har Øverbye også lært seg.

– Produksjonen startet på Hadeland Glassverk i 1902 og det må innrømmes at det var etter amerikansk modell. De begynte med lignende glass allerede i 1860-årene. Med en vesentlig forskjell: Det sto ikke Norges-glass på dem! Logoen vår var på plass fra første glass.

Glass for unionsoppløsning

Det finnes lite dokumentasjon fra den første tiden, men det er nærliggende å tro at navnevalget hadde noe med nasjonskampen å gjøre, bare tre år før unionsoppløsningen i 1905.

Med årene ble flere glassverk med i produksjonen. Drammen Glassverk, fra 1958, og frem til 1978 av Moss Glassverk. Ser du i bunnen av glassene står logoen, som viser hvilket verk ditt Norges-glass kommer fra.

At norske kvinner og menn trykket dem til sitt bryst, er hevet over enhver tvil. 75 millioner glass ble produsert, frem til 1978.

Glasset finnes i minst seks forskjellige størrelser. Norges-glass er solide saker, og varer i generasjoner. Mange har kjeller og loft fulle av dem fremdeles.

Ventetiden er over

Mor legger fortsatt ned syltetøy på dem og far bruker dem i hobbyboden, til å oppbevare skruer og spiker og renser malerkostene sine i dem.

Da Ingrid Bjørnov spilte sitt seneste suksess-show på Latter, var scenekanten pyntet med minst 50 Norgesglass med blafrende stearinlys i, hver eneste forestilling, mens Ingrid selv berettet om hvordan hun kjempet heroisk for å redde dem da boet etter foreldrene hennes skulle gjøres opp.

Skulle du nå føle behov for nye Norgesglass, er det altså gode muligheter til å gjøre noe med det. Ventetiden er over...