Forfatter om 8. mars: – Kvinner må ofre noe

TAKKNEMLIG: – Jeg tilhører nok dem som mener at det er noen grunnleggende forskjeller på kvinner og menn, sier Marianne Storberg, som understreker at hun er takknemlig for like rettigheter mellom kjønnene og friheten til å velge. Foto: Karl Braanaas

TAKKNEMLIG: – Jeg tilhører nok dem som mener at det er noen grunnleggende forskjeller på kvinner og menn, sier Marianne Storberg, som understreker at hun er takknemlig for like rettigheter mellom kjønnene og friheten til å velge. Foto: Karl Braanaas

– Mange kvinner opplever en dyptgående konflikt mellom egne behov og krav. Men det kan være vanskelig å snakke om, sier Marianne Storberg.

DEL

I disse dager ferdigstiller historiker og forfatter Marianne Storberg fra Høvik sin tredje roman «Bli hos meg» som slippes til høsten. Historien er basert på hendelser i hennes egen familie.

– Det er en dramatisk historie om min oldemors liv, hennes drømmer og kamp for frihet i eget liv. Dette er min mest personlige roman, sier Storberg.

Sett i lys av dette mener hun 8. mars er en historisk viktig dag.

– Det er en dag som maner til refleksjon og takknemlighet for hvilke muligheter vi har, spesielt knyttet til rettigheter. Jeg tenker også på jenter og kvinner ute i verden som har langt større utfordringer enn oss her hjemme.

Kvinner i skvis

Forfatteren er opptatt av at kvinner ofte har særlige behov som hun mener det er politisk ukorrekt å snakke om.

– Jeg ser hos kvinner i ulike livsfaser et behov for å være til stede og ta vare på familien. Det er ofte en utfordring når man har et yrkesliv på linje med menn. Det være seg tilstedeværelse for barna, for eldre og syke foreldre eller ønske om tid med barnebarn. Dette blir ofte en konflikt og for noen går det på helsen løs. Noe må ofres, sier Storberg, som tidligere har gitt ut Romanene Brevet fra Betsy og Eplehagen.

Tid til familien

Som historiker og forfatter har firebarnsmoren en arbeidssituasjon som gjør at hun kan være mye tilgjengelig for familien.

– Det betyr mye for meg. Det har vært viktigere enn karrieren. Som student hadde jeg ikke trodd at det skulle bli slik, virkeligheten kallet. Men jeg har kjent på – og kjenner ofte på – spenningen mellom det jeg vil for meg selv, det jeg ønsker å oppnå og det livet ellers krever av meg. Å være foreldre er en livsoppgave, du må sette deg selv litt til side, sier forfatteren som har to sønner og to døtre i alderen 9 til 16 år.

Bevisstgjør døtrene

– Jenter i dag vokser opp med veldig mange muligheter. Det er generasjoner før oss som har tatt kampen for det mange tar som en selvfølge, sier Storberg.

Hun synes tall på vold og overgrep mot jenter og kvinner er fortvilende å høre om.

– Jeg vil at døtrene mine skal være realistiske på hva som kan oppstå og selv ta ansvar for situasjonene de setter seg i. I min oppvekst gikk vi alene ute i mørke og ingen visste alltid hvor vi var. Jeg er nok strengere, og kjører stadig rundt og henter dem.

Artikkeltags