Villa Fredheim er Bærums eget Munch-museum

Her ligger Bærums eget Munch-museum.

Her ligger Bærums eget Munch-museum. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Christine og Peppe står bak Bærums eget Munch museum. I sommer har de hatt japanske turister på besøk.

DEL

Gjemt bak tett buskvekst i Gamle Drammensvei på Blommenholm, står en ærverdig villa i hvitt og gult.

Du oppdager den ikke fra E18, men fra Kalvøya ser du den rager stolt og prektig i bunnen av Preståsen.


– Werenskiold og alle de gamle gutta har bodd i denne veien her, sier 75-år gamle Peppe Munch, og peker nedover det som en gang var hovedveien gjennom Bærum.

Jubileumsutstilling

Peppe er enken etter kunstneren Kjell Munch, som ville fylt 90 år i år.

Sammen med datteren Christine (38) har hun åpnet dørene til ektemannens atelier denne sommeren og vist utstillingen «Kunstneren Kjell Munch: 1923-2003».

Til daglig er villaen privatbolig og delvis utleid til næringsvirksomhet. Mange bæringer kjenner husets historie fra den gang det var pensjonatskole her, men det er ikke alle som har vært innenfor porten. Det har de fått mulighet til i sommer.

– Dette er vårt eget lille Munch-museum, sier Christine.

Den noe mer kjente Edvard Munch var fetter av hennes oldefar.

I år er det ti år siden faren Kjell gikk bort, og ti år siden kunsten hans sist ble vist frem, da på Asker Museum.

– Dette er bare en liten del av alt han laget. Disse trerelieffene er spesielle for pappa, og mange av dem har ingen sett før. Det meste er laget av trær og avkapp fra hagen, forklarer Christine.

Så motiver overalt

Den store eiendommen på Blommenholm går under navnet Villa Fredheim. Her vokste Kjell opp, på det som den gang het Munchs pensjonatskole.

Faren til Kjell, Didrik Arup Munch, kjøpte Villa Fredheim i 1912 og åpnet pensjonatskolen. Elever og lærere ble innlosjert på loftet, mens Didrik og hustru Borghild Elisabeth, med sønnene Jan, Kjell og Carsten bodde i 2. etasje.

Pensjonatskolen ble lagt ned på slutten av 1945, men siden det var mangel på skolelokaler leide Bærum kommune klasserom i Villa Fredheim helt frem til Blommenholm skole sto ferdig i 1963.

– Pappa overtok stedet på slutten av 60-tallet for at det ikke skulle gå ut av slekten. Han jobbet som belysningsdesigner, men etterhvert var det eiendommen som inspirerte mest og han ble kunstner. Mange av motivene hans er fra Bærum, sier Christine og peker mot tegninger fra Kadettangen og Sjøflyhavna.

Japaner i limousin

I sommer tok en dame i nabolaget, som jobber som guide for japanske turister, kontakt med spørsmål om hun kunne ta med seg turister til Villa Fredheim.

– Du – de kom i limousin med egen sjåfør! De ringte på forhånd og var så interessert i kunsten til Kjell og husets historie. Det var ordentlig gøy, forteller Peppe Munch.

I potetkjelleren står mange flere av Kjell Munchs arbeider, og villaen er full av kulturskatter.

– På loftet er det blant annet en kiste full av brev jeg har en drøm om å få lest en gang, sier Christine.

Artikkeltags