Vil ta rotta på Sabeltann

SKUMLINGER: Grisk (Hans Rønningen) og Greven av Gral (Håvard Bakke) er to fæle typer. ALLE FOTO: ULF HANSEN

SKUMLINGER: Grisk (Hans Rønningen) og Greven av Gral (Håvard Bakke) er to fæle typer. ALLE FOTO: ULF HANSEN

Artikkelen er over 11 år gammel

Greven av Gral og tjeneren Grisk vil knuse selveste Kaptein Sabeltann. Håvard Bakke er igjen ute med skurkestreker. Sist var som Scott i Hotel Cæsar.

DEL

Mandag 9. juli smeller det igjen fra kanonene i Kjuttaviga og inn vil Kaptein Sabeltann seile. Skumlingen alle unger i hele kongeriket og flere til elsker å la seg skremme av. Men i år er det en som tar opp kampen mot ham. Den ufyselige, onde, ja, det finnes vel ikke ord som kan beskrive hvor gruelig fæl han er, Greven av Gral.

Det som er ordentlig ille er at nykommerne Greven av Gral og hans slemme, men akk litt enfoldige tjener Grisk, begge bor i Bærum og torsdag fikk Budstikka være med da Håvard Bakke fra Kolsås og Hans Rønningen fra Gjettum trente på sjørøverstrekene sine i Dyreparken. Selvsagt sammen med selveste Sabeltann som også er bæring. Dette er åttende året Svein Roger Karlsen fra Gjettum spiller kapteinen.

Snille skurker

Men slapp av – alle tre er hyggelige karer, men når de får på seg kostymene, skjer det saker og ting.

– En helt naturlig progresjon fra Scott, sier Bakke med et ulveglis om sin nye skurkerolle.

– Jeg er den slemme skurken og Sabeltann den kule. Alle på settet sier det bare er å "køle" på å gjør›n skummel. Men en restriksjon har jeg fått, å ikke gå for nær publikum, sier Bakke, for det kan bli vel sterk kost å få greven for tett inn på livet. Det finnes tross alt grenser for hva et barnesinn kan takle av spenning der i mørket tett på midnatt i Kjuttaviga.

For grøss blir det garantert i årets forestilling "Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya". Kjapt fortalt handler den om at Greven av Gral ved hjelp av heksa Miriam vill lokke den alltid gullsultne kaptein fra sin borg høyt oppe over sjørøverlandsbyen Abra, på øya Det Usynlige Land til Gral, på Den Forheksede Øya. Lokkematen er en diger sabeltanntiger i purt gull. I Gral venter også grevens tjenere Slu, Grufull og Grisk, kalt gribbene. Når du ser dem, skjønner du fort hvorfor. De er ikke mors snilleste barn for å si det mildt.

Litt treg

– Grisk er en utrolig intelligent røver. Nei da. Han er litt treg i nøtta. Skjønner ikke selv at han er et drass, men han er jo fast ansatt, så litt vern har han jo, sier Rønningen muntert.

– Men i vannet må du, sier Håvard.

– Hørt rykter om det, ja, men tror det blir stumpdypp. Skikkelig fornedrende saker, kommer det grøssende fra Rønningen.

– Hva slag type Sabeltann er? Han er jo bare opptatt av gull, så han er ikke helt god, og når det gjelder mannskapet han velger ut, er jo den ene verre enn den andre, derfor kan han jo ikke være så skarp, sier Karlsen og ler en rungende sjørøverlatter.

– Hvorfor er han blitt så populær?

– Jeg tror ungene kjenner seg litt igjen i ham fordi han er et stort barn.

– Musikken har nok også hjulpet veldig. Den låten jeg synger, er kjempebra, skyter Håvard inn.

Megasuksess

Noe av svaret på sjørøverens nærmest uendelige suksess er nok Terje Formoes formel. Mannen bak piraten forteller at det skal være spennende, men enda viktigere at spenningen alltid skal forløses av latter.

Det liker piratskaren og den er tallrik. Allerede nå er det solgt 50.000 billetter av de 62.500 som er mulig å få tak i til årets piratfest i Dyreparken. Sjørøveren seilte inn i norske barnesinn for 18 år siden og over 900.000 har sittet der ute i skauen ved Kristiansand midt på natta og trosset all slags vær for å se ham. Der har også Bakke vært.

– Jeg har to døtre og har i to runder vært tungt inne i Sabeltann. Det på tv med Scott syntes jentene var noe jeg bare gjorde, men at jeg er blitt med i Sabeltann, det er stas, det. Årskort i Dyreparken har de også fått. For hele familien kommer ned hit, mens jeg spiller greven. Men jeg har aldri spilt for et så ungt publikum, så jeg er spent, jeg. Er svære saker dette, vil jo sitte 2.500 stykker her på hver forestilling, sier han og skuler respektfullt i retning tribunen.

Regissør Bjørn Sæter styrer prøven mildt, men bestemt. De har dårlig tid, så det må gå unna, men Sabeltann er gøy, så han forteller gjerne om årets forestilling. At alle kulissene er nye. Det er laget to dreiescener. Under både kaia og sandstranda er det bygget hemmelige ganger. En dykker vil også komme opp fra dypet der ute i Kjuttaviga, men vil ikke se ut som noen dykker, nei, og greven har fått en helt egen skute.

– Det er masse magi. Vi har fordoblet pyrobudsjettet i år. Kjempestort, sier Terje Formoe med et kjempeglis.

Håvard Bakke (33), Kolsås

 • Greven av Gral.
 • Har bl.a. spilt i Pelle og Proffen-filmene, Scott i Hotel Cæsar og er musiker i Sandvika RockTeater.

Svein Roger Karlsen (46), Gjettum

 • Sabeltann.
 • Skuespiller ved Det Norske Teatret.
 • Har bl.a. vært med i seriene Johnny og Johanna, Hotel Cæsar og filmen Hodet over vannet.

Hans Rønningen (53), Gjettum

 • Grisk.
 • Skuespiller ved Oslo Nye Teater.
 • Har bl.a. deltatt i tv-seriene Nummer 13 og Brigaden.

Terje Formoe (57), Kristiansand

 • Artist og opphavsmann

Årets forestilling

 • «Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya»
 • Premiere mandag 9. juli.
 • Spilles hver kveld til og med 2. august.
 • Forestillingene begynner klokken 23.00.
 • Første Sabeltann-forstilling 9. juli 1990.
 • Til sammen vært over 900.000 på forestillingene.

Artikkeltags