En eim av nystekte vafler fra Røde kors og grillede pølser servert av kjekke oransjekledde hockey-gutter fra Frisk Asker sprer seg over Asker sentrum.

Del på Facebook

Aqua-Lene synger ”Cartoon heroes” ut av høytalerne og i det fjerne høres muntre toner fra Asker musikkorps. Barn, voksne, besteforeldre og bamser smiler, danser og knipser i takt med musikken.

Askers underverden

- Skal vi ned i kloakken nå? Spør Sondre Hjermann de la Haye, (8). Han står sammen søsknene Sofia (5 1/2), Sunniva (11) og kameraten Ludvig Andreasson (8).

En etter en forsvinner de ned i kumlokket utenfor kulturhuset. Et svakt ekko går gjennom de mørke, trange gangene i det barneføttene trasker under folkefesten.

- Neida, det er ikke noe skummelt, sier Sofia. Hun har ”kulvertvandret” før. Etter et par hundre meter er de oppe i solsteken ved togstasjonen.

- Kjempegøy! roper de til den ventende moren og løper mot køen for strikkhopping.

Glade kuer

Anne Marie Sandbo fra Eiker gårdsysteri i Hokksund står i Bondens marked og selger ”god ost fra glade kuer”. Etter knappe to timer er to kjøleskap med halvfast hvitmuggost, rødkittost, gruveost og bløt hvitmuggost tømt.

- Vi følger kuen helt fra den er kalv og forer dem med samme ferske for hele tiden. Det gjør at kvaliteten på melken blir jamn og god, forteller hun.

Køene bak osten og de andre bodene er lange. De lokale produsentene frister med blant annet ferskpresset eplejuice, økologiske boller, honning, elgburger, fisk og bringebærsaft.

Tradisjon

Askerdagene har blitt arrangert hvert år siden midten av 1970-tallet. Målet er å trekke folk til sentrum og vise hva Asker har å by på. Gatene er fylt med boder som selger blant annet tovede tøfler, strikkede gensere, somalisk og bosnisk mat, trommer, kremer og mye mer.

- Vi har aldri hatt så stor interesse som i år, forteller arrangør Vibeke Glosli fornøyd. Hun lurer på om det kunne vært plass til flere mennesker.

- Det har vært stappfullt av både stands med ulike varer og aktiviteter og av publikum, sier hun.