Slik feirer Levende Dukker sitt 25-årsjubileum

FIGURTEATER: «Gjøkungen» er en av forestillingene som vises i Asker kulturhus under helgens figurteaterfestival. FOTO: ASKER KULTURHUS

FIGURTEATER: «Gjøkungen» er en av forestillingene som vises i Asker kulturhus under helgens figurteaterfestival. FOTO: ASKER KULTURHUS

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Asker-teateret Levende Dukker feirer denne helgen sitt 25-årsjubileum med figurteaterfestival i Asker kulturhus.

DEL

Siden 1987 har Knut Alfsen og Agnes Schou i Levende Dukker satt opp utallige forestillinger i Asker og resten av landet. Nå er de klar for å feire sitt 25-årsjubileum med en tre dagers lang figurteaterfestival i Asker kulturhus.

På programmet står figurteater for både liten og stor, i tillegg til festivalparade, kurs, seminar og boklansering. Festivalen viser et utvalg av Levende Dukkers egne forestillinger og forestillinger teatret har medvirket til.

– Vi er stolte av at Levende Dukker er i Asker, og de har hatt mange forestillinger hos oss opp gjennom årene. Det var Levende Dukker som selv tok kontakt for to år siden, og sa at når de skulle feire sine 25 år, ville de gjøre det hos Asker kulturhus, siden det er her de føler seg hjemme. Et Asker-teater må jo feire i Askers storstue, sier Mari Haugen ved Asker kulturhus.

Festivalparade

Festivalen sparkes i gang fredag formiddag, med barnehageforestillinger av «Peter og Ulven» med Musidra Teater. Senere på kvelden vises to forestillinger for ungdom og voksne; «Ingebjørgs saga» av Musidra Teater og gjestespillet «The House» av danske Sofie Krog Teater.

«The House» beskrives som en humoristisk hånddukke-thriller, og har hatt stor suksess i USA, Canada, Kina, Spania, Belgia og Island. Kvelden avsluttes med festivalkro med dukkejam i Teaterbaren i kulturhuset.

Lørdagen åpnes med festivalparade med dukker i Asker sentrum. Her kan alle delta, og det oppfordres til å ta med egne dukker. Så vises den samiske familieforestillingen «Juvva» av Teater Biret, en ekstraforestilling av «Peter og Ulven» og familieforestillingen «Jazzfigur – i tråd med musikken» av Levende Dukker. Det vil også være kurs i skyggeteater med Ida Tjalve.

Jubileumsmarkering og urpremiere

Selve jubileumsmarkeringen finner sted lørdag klokken 18.00, og da vil Alfsens lærebok i figurteater, «Med liv og sjel», lanseres. Forestillingen «Soldaten» av Kattas Figurteaterensemble vises så, før det er duket for urpremiere på zombie-dukketeateret «IS» av Levende Dukker, med manus av Knut Nærum og musikk av Kongelige Norske Marines Musikkorps.

«IS» er absolutt ikke en forestilling slik de fleste forbinder med dukketeater. Her er det zombier, skrekk og blod i skjønn forening, og aldersgrensen er satt til 12 år. Historien tar publikum med til Arktis, hvor en gruppe nordmenn er på leting etter levninger av Roald Amundsens siste ekspedisjon.

Les flere kulturnyheter fra Budstikka her

Festivalens siste dag, søndag, åpner med familieforestillingen «Gjøkungen» av Levende Dukker, som en del av Barnas kultursøndag. I tillegg til forestilling, vil det være kreativt verksted hvor barna kan lage sine egne fuglemasker, og familiekafé. Søndagen byr også på seminar i dukketeater med Chris Pirie.

Flere høydepunkt

– Helgen har mange høydepunkter, men for de voksne er nok det største forestillingene «The House» og «IS». «The House» er den eneste forestillingen i festivalen uten en direkte link til Levende Dukker, utenom at de synes den er kjempebra, sier Mari Haugen.

– Det er sjeldent man får se et slikt dukketeater i Norge. «Is» har jeg også stor tro på at vil bli gøy. For barna vil nok høydepunktene bli «Peter og Ulven» og «Gjøkungen», som er en helt ny forestilling som aldri har blitt vist i Asker før, sier Haugen.

Artikkeltags