– Vi så på overvåkningsvideoene hvordan tyven tok kunsten ned fra veggen. Det tok ikke lang tid før vi gjenkjente ansiktet og fant ham. Dette skal ikke gjentas, når vi åpner denne utstillingen, som er Asker kunstforenings dyreste utstilling, sier Geir Børresen og Alf B. Legene Thorsen.
LES OGSÅ:
De gjør klar for salgsutstillingen, den dyreste noensinne i Kunstforeningens historie, som åpner i galleriet innenfor Asker bibliotek lørdag. Blant annet må de organisere ekstra vakthold siden dette er en svært kostbar utstilling.
LES OGSÅ: Statoil gir 352 kunstverk til Asker bibliotek som du kan låne helt gratis
Malerier fra gullalderen i norsk malerkunst på 1800-tallet skal stilles ut, med Wentzel, Anker og Thaulow som trekkplastre. Litografiet av Edvard Munch fra Åsgårdstrand nevner de kun i en bisetning, og hverken Børresen eller Thorsen tror Fridtjof Nansens signerte foto til sin elskerinne Brenda Ueland vil ta oppmerksomheten fra utstillingens mest dyrebare skatter: Originale, antikke kart.
- LES OGSÅ: Nansen får sti og statue
Verdens vakreste
– Dette blir regnet som det vakreste kartet som er laget. Jeg er helt enig, sier Thorsen og viser frem et fargerikt trykk – «Norvegia Regnum vulgo Nor-Ryke». Kartet er laget for 400 år siden, av kartforlegger Joan Blaeu i Amsterdam. Fargene er godt bevart, fordi arkene opprinnelig er trykket som kobberstikk i en bok. Nå er de skåret ut for å pryde vegger.
Dette er det andre kartet som skal være laget over Norge. Det første er også med på Asker-utstillingen. Her er formen på landet mindre gjenkjennbart, med navnet «Norbegia».
– Morsomt, men ikke heng det i sollys, er Thorsens kommentar.
Han begynte å kjøpe gamle kart for rundt 20 år siden. Nå har han en stor samling. De første skandinaviske kartene kom ut på 1470-tallet, kun få år etter Gutenbergs bibel, og de bygget på gresk vitenskap. Få år etter inkluderte tyskerne skandinaviske kart i en større utgave. Dermed var Norge plassert på verdenskartet. Prisen på objektene varierer fra 2.500 kroner til 100.000 kroner. Samlingen er verdsatt til halvannen million.
Stenger lokalene
For å tilfredsstille sikkerhetskravene har Asker Kunstforening begrenset åpningstiden, og holder stengt mandag og tirsdag. De øvrige dagene er det kun åpent fra klokken 13 og noen timer utover. Unntaket er lørdag, hvor de starter to timer tidligere.
– Vi organiserer frivillige vakter i kunstforeningen og fra Asker Kunstfagskole. Dette for å vise frem kultur og billedkunst for Asker-folk, sier Børresen og Thorsen, som begge har meldt seg til tjeneste.
LES OGSÅ: Hvalstad-firma lar kunstnere boltre seg fritt
Nå håper de kunstinteresserte og samlere vil komme, selv om åpningstiden er begrenset.
– Vi håper mange unge vil komme. Gamle kart passer til urbane hjem, sier de.
Vanskeligere å stjele
Samlingens eier, Pål Sagen (55) fra Jar, driver galleri i Bygdøy allé. Han mener det er første gang det vises en slik utstilling i Asker og Bærum. Han har denne kommentar til sikkerheten:
– Jeg føler meg trygg, og stoler på arrangørene. Biblioteket og Kunstforeningen vet hva de gjør. Dessuten har kunsttyveriene blitt færre på grunn av internett. Markedet er gjennomsiktig, det er vanskelig å selge, fordi objektene er blitt lettere å spore, sier han.