Det er villaene som er i fokus når Bærum kommune deler ut sin egen arkitekturpris for tredje år på rad.

– Vi ønsker at årets pris skal bidra til å stimulere til god kvalitet og gjennomarbeidede villaer. Enebolig er en bygningsform som er under press, og de nye eneboligene som oppføres, har ulik kvalitet. En enebolig kan løses godt, dersom man bruker gode arkitektoniske grep, sier Eirik T. Bøe, juryleder for prisen.

Se bilder av de nominerte villaene ved å bla i bildekarusellen i toppen av saken.

Første år med tema

Dette er første år prisen har et konkret tema. Både i 2012 og i 2013 kunne hvilket som helst byggverk eller uteanlegg nomineres. Det var Bekkestua stasjon som vant den aller første prisen, mens det i fjor var Nansenparken på Fornebu som fikk utmerkelsen.

– Det er viktig for Bærum kommune med en slik arkitekturpris, fordi den stimulerer til høyere kvalitet, bedre løsninger og vakrere omgivelser, sier Bøe.

Færre bidrag i år

Ett av kriteriene for arkitekturprisen er at prosjektet må være ferdigstilt i løpet av de fem siste årene.

I år har det blitt sendt inn ni bidrag. Se hele listen i faktaboksen til høyre.

I 2012 fikk kommunen inn 16 bidrag til arkitekturprisen, mens i 2013 var tallet 17. Juryleder Bøe er ikke skuffet over at responsen har vært mindre i år.

– Siden prisen har en konkret kategori i år, er vi ikke overrasket over at det er færre innsendte bidrag. Man kunne kanskje forventet flere enn ni kandidater dersom man tar i betraktning den høye byggeaktiviteten i Bærum, men vi er godt fornøyd uansett, sier Bøe.

Juryen drar på befaring

I august skal juryen på fem samles for første møte. Så skal de reise på befaring til de aktuelle villaene, før en vinner kåres i høst. Bøe er klar på hvilke kriterier han ser etter.

– Arkitekten må vise gjennom villaen at vedkommende har hatt et blikk for området som den er bygd i. Villaen må også være håndverksmessig godt gjennomført. Vinneren er ikke nødvendigvis den som er mest eksklusiv, men den som er mest gjennomtenkt, sier Bøe, som er arkitekturhistoriker og Venstre-politiker.

Juryen består også av arkitekturprofessor Beate Hølmebakk, arkitekt Nils Ole Brandtzæg, kommunaldirektør Arthur Wøhni og Høyre-politiker Morten Larsen.

Ønsker tre priser

Arkitekt Erlend Blakstad Haffner fra Lysaker synes at arkitekturprisen er et smart tiltak fra Bærum kommunes side, og roser deres innsats i å vise frem kvaliteten i det som bygges i kommunen.

Haffner skulle imidlertid ønske at årets pris handlet om bymessig bebyggelse, og ikke villaer.

– Jeg mener prinsipielt at Bærum i for liten grad bygger bymessig bebyggelse. Vi har nok av pene villaer i Bærum, men trenger flere bygninger i bymessig struktur, slik at vi kan få mer fortetting i bygda, sier han.

Arkitekten skulle gjerne hatt tre priser; en for privatboliger, en for næringsbygg og en for uterom.

– Da vil det bli mer diversitet, og man kan opprettholde en kontinuitet i prisen, sier Haffner.