– Det føles veldig personlig. Nå skal dette på utstilling og historien som jeg har hatt i hodet i så mange år, skal ut til et videre publikum, sier Jensen (45) om boken «The Minimice in the garden of lace».


I åtte år har hun fordypet seg i miniatyrenes verden, der hun har gjenskapt de lekreste matretter i 1/12 størrelse. Store dukkehus er omgjort til trestubber.

Der inne bor en musefamilie som baker, leser aviser og pynter med blomster. På kjøkkenet tas oppvasken, ved sybordet ligger trådsnellene og på stuebordet ligger ørsmå stabler med bøker.

Gjennom årene har Christel Jensen latt fantasien løpe løpsk og musenes historie har blitt bok.

Ut til folket

Boken er skrevet på engelsk og inneholder, foruten historien om den store musefamilien og deres liv i en stor hage, en rekke matoppskrifter. Det er naturlig siden det var kaker og bakverk Jensen først begynte med i miniatyruniverset.

Ingenting er tilfeldig. Alle oppskrifter er nøye testet og finpusset for å passe i historien. Her har karakterene sin årlige eplesider-smakedag, mens musen Buxux spiller piano. Rubus filmer, mens Saintpaulia baker småkaker.

– I denne verden er alt positivt. Vi, både barn og voksne, blir bombardert med fæle ting hele tiden. I hagen til musene er ting bare fredelig.

Stort i verden

I løpet av årene har Jensen opparbeidet seg et solid nettverk. Innen miniatyrer er Norge for et u-land å regne, mens dette er stort både i USA og ellers i Europa.
På Facebook har hun nær 2.000 følgere.

– Boken ble på engelsk fordi miniatyrer er større ute i verden enn det er her hjemme. Selv om jeg sier at jeg henvender meg til alle der ute, så ser jeg nok at hovedpublikummet mitt er kvinner, sier hun som har medlemskap i IGMA, The International Guild of Miniatyre Artisan. Lørdag er det boklansering på Marthes lekestue i Oslo.

Ikke sjelden blir Christel Jensen spurt om hun er verdens mest tålmodige menneske.

For å holde på med miniatyrer, der verktøy er pinsett og tannpirker og forstørrelsesglass er uunnværlig, må til tider være en prøvelse.

– Nei, jeg er ikke spesielt tålmodig. Men jeg har en visjon, og jeg vil gjerne ha frem det ferdige verket, sier miniatyrkunstner Christel Jensen.

Les flere kulturnyheter i Budstikka her.