Sandvikabølgen inntar Norge

Andrew Murray (26) i bandet Eye Emma Jedi har holdt til på Tanken i over ti år og er nå fadder for de yngre musikerne. – Alle som holder til her kommer med ny musikk i 2015. Vi kommer til å se mye mer av hva denne såkalte «bølgen» har å by på i 2015. Det er god timing, man lager sin egen flaks, sier han og hyller miljøet blant musikerne og de involverte på Tanken. – Vi er inkluderende overfor hverandre. Hvis jeg gir, får jeg også tilbake.

Andrew Murray (26) i bandet Eye Emma Jedi har holdt til på Tanken i over ti år og er nå fadder for de yngre musikerne. – Alle som holder til her kommer med ny musikk i 2015. Vi kommer til å se mye mer av hva denne såkalte «bølgen» har å by på i 2015. Det er god timing, man lager sin egen flaks, sier han og hyller miljøet blant musikerne og de involverte på Tanken. – Vi er inkluderende overfor hverandre. Hvis jeg gir, får jeg også tilbake. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I et gammelt murhus i Sandvika skapes en bølge som hele musikk-Norge er opptatt av.

DEL

Innerst i Eivind Lyches vei i Sandvika ligger et uanselig murhus.

Huset har lenge vært hovedkvarter for ungdomstjenesten til Bærum kommune, men akkurat nå er den spiren til det som i musikk-Norge omtales som «Sandvikabølgen». Her holder unge musikere til i egne små studioer. Alle sammen har slått seg opp både nasjonalt og internasjonalt det siste året.

Bandene Kid Astray og Eye Emma Jedi, supertalentet Coucheron, Surfalot, samt Frøder og halvparten av det som før var Snarøya-duoen CLMD.

– Dette begynner folk å bli oppmerksomme på nå, så mange musikere samlet på ett sted. Jeg tror ikke mange har kjent til det tidligere, sier Carl Lehne, kjent som Carl Louis, men mest kjent fra duoen CLMD. De siste årene har han hatt adresse New York. Siden i sommer har han holdt til å Tanken.

Over hele verden

CLMD er blant årsakene til at begrepet «Sandvikabølgen» befester seg i musikk-Norge. Duoen, som ble oppløst i sommer, har satt Sandvika på kartet gjennom konsertsamarbed med David Guetta og Swedish House Mafia, og spillejobber i Miami, New York og Rio de Janeiro. De siste månedene har Carl Louis følt seg hjemme på Tanken.

– New York var fantastisk, men nå har jeg fått kjenne på uttrykket «borte bra, hjemme best». Her er det et veldig godt miljø, og morsomt å se at de man kjenner gjør det så bra, sier han, som på nyåret kommer med fersk musikk som soloartist.

Andrew Murray, frontmann i bandet Eye Emma Jedi, har vært på Tanken i over ti år. Siden han som ung musiker hadde studio vegg i vegg med Span, bandet til Jarle Bernhoft.

– Vi kommer til å se mye mer av hva denne såkalte «bølgen» har å by på i 2015. Den kan bli ganske stor, alt ligger til rette for det, sier Murray.

Han takker Claus Dalvang, leder av Tanken Aktivitetshus, og Martin Schilde, gründer av Toothfairy, for miljøet som er skapt.

– Jeg så optimismen og hva de ønsket å få til. Men Claus kan ikke skape det, han kan legge tilrette, resten er opp til oss unge å gjøre selv, sier han, som nå har en fadderfunksjon for unge musikere på Tanken.

Startet på Lydverket

Bandet Kid Astray har tilbragt mye av 2014 utenlands, med plateinnspilling og konserter. Til våren kommer debutplaten og de er av, blant andre Spotify, utpekt som et band å se opp for.

Det sammen med Frøder som også holder til på Tanken.

– Stedet gir rom for aspirerende musikere, det er her hjertet av «Sandvikabølgen» er. Det er tilrettelagt for unge som vil satse, sier Even Steine.

For noen år siden sa bæringer at de kom fra Oslo når de spilte utenfor kommunegrensen. Slik er det ikke lenger.
– Det har begynt å snu, nå er det hipt å være fra Sandvika, sier Jakob Bechmann.

Bendik Johnsrud (21) fra Rykkinn holder til i et studio inne i gangen. Under navnet Surfalot gjør han nå suksess i England, der han gikk tre år på Lipa.

– Andrew var min gitarlærer da jeg var 12 år. Plutselig er vi her sammen, smiler han.

Les flere kulturnyheter i Budstikka her.

Artikkeltags