Så Munch og Astrup i tussmørket

stor interesse: Selv om det var tussmørkt i Bærum Kunstforening da utstillingen med Edvard Munch og Nikolai Astrup åpnet lørdag, gransket de fremmøtte den verdifulle kunsten. FOTO: KNUT BJERKE

stor interesse: Selv om det var tussmørkt i Bærum Kunstforening da utstillingen med Edvard Munch og Nikolai Astrup åpnet lørdag, gransket de fremmøtte den verdifulle kunsten. FOTO: KNUT BJERKE

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Lyset var svært dempet da prestisjeutstillingen til Bærum Kunstforening åpnet lørdag. Tresnittene til Munch og Astrup kan bli skadet av lys.

DEL

– Dette er en fantastisk spennende utstilling, et kjempeløft for Bærum Kunstforening. De to kunstnerne passer godt sammen. Men nå må vi få mer lys her. Dette er for mørkt, og dersom de er interessert i at folk skal se bildene så må det bli lysere, sa tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, Karin Hellandsjø.

Ukjent verdi

Bildene som stilles ut er svært verdifulle og forsikret for så mye at Budstikka ikke får svar på spørsmål om hvor mye de egentlig er verdt.

Bærum Kunstforenings daglige leder Ingunn Stuvøy hadde på forhånd via Budstikka fortalt at papirbildene ikke tåler så mye lys, og at publikum ikke må stusse over at det er mørkere i lokalene enn ved vanlige utstillinger. Derfor hadde hun montert gardiner, for å begrense lyset utenfra og dermed den totale mengden lys som kunsten vil bli eksponert for frem til den tas ned.

Regnværsskyer

Hun har satt sammen utstillingen, som i hovedsak består av tresnitt fra Edvard Munch og Nikolai Astrup, 44 til sammen. De fleste bildene er utlånt fra Sparebankstiftelsen, men noen av Munchs kunstverk er utlånt fra privatpersoner.

Da utstillingen ble åpnet med taler av Stabekk-kvinne Elisabet Tronstad fra Sparebankstiftelsen og kunsthistoriker Holger Koefoed fra Asker lørdag klokken 12, hang det grå regnværsskyer over Sandvika. Dermed kom det inn svært lite lys utenfra.

– Vi må nok få på mer lys her, innrømmet Stuvøy overfor Budstikka.

Medarbeiderne hennes klatret i stiger for å ordne på forholdet allerede på åpningsdagen.

Fornøyd familie

Flere av Munchs slektninger var til stede på åpningen, og de var svært fornøyde med at bildene nå er tilgjengelig for publikum.

– Det pågår en spennende diskusjon om at kunst ikke blir vist frem. Da er denne utstillingen en motvekt. Jeg synes dette er fantastiske lokaler, og det er flott at Bærum Kunstforening også drar inn skoleklasser til utstillingen. Dette
representerer noe nytt. Jeg er her fordi jeg er i familie med Munch, og synes det er gøy å se bildene sammen med Astrups kunst, sa Elisabeth Munch-Ellingsen.

14 tresnitt

De 14 tresnittene og tegningene av Edvard Munch vises i det innerste utstillingslokalet til Kunstforeningen hvor det ikke er naturlig dagslys. Nicolai Astrups samling består av 30 bilder, de fleste tresnitt, men også akvarell og tegninger, som vises i hovedrommet med vinduer mot Engervannsveien.

Serien Maimåned og kjente bilder som St. Hansbål og Juninatt er med. Munchs Brosjen. Eva Mudocci og flere selvportrett er blant annet med i utstillingen, som vises frem til 9. september.

Les mer på kultursidene i Budstikka mandag.

Artikkeltags