- Rud er en talentfabrikk

Julie Lindvik (27) fra Sandvika gikk ut fra Rud videregående skole i 2005 og har siden gjort en karriere på scenen. Nå er hun aktuell i stykket «Martyr» på ¿Hålogaland Teater.

Julie Lindvik (27) fra Sandvika gikk ut fra Rud videregående skole i 2005 og har siden gjort en karriere på scenen. Nå er hun aktuell i stykket «Martyr» på ¿Hålogaland Teater. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Julie Lindvik (27) takker lærerne på Rud for at hun nå står på en av Norges største scener.

DEL

– Dette er et surrealistisk eventyr for meg, sier Julie Lindvik (27) fra Sandvika.

En mandag i januar fikk hun en SMS fra regissør Kjersti Horn. På Hålogaland Teater, tre dager før premieren, sto Horn uten en skuespiller til stykket «Martyr». Kunne Lindvik tenke seg å sette seg på flyet til Tromsø samme ettermiddag?

– Enten har hun dårlig humor, eller så er livet mitt i ferd med å forandre seg, tenkte Lindvik.

Takker Rud

Samme kveld møtte hun Horn på teatret i Tromsø. De neste tre dagene leste Lindvik manus dag og natt, og premieren gikk som planlagt 25. januar.

Les om årets skolerevy på Rud her.

– Jeg kjenner meg litt som en helt. Første gang vi gikk gjennom stykket i sin helhet var på generalprøven. Ganske brutalt, sier 27-åringen, som ble uteksaminert fra Rud videregående skole i 2005.

Siden da har hun tatt videre utdannelse både i Sverige og Norge, men hun mener skolen på Rud har mye av æren for at hun i dag får stå på en stor scene.

– Rud er en talentfabrikk med veldig dyktige dramalærere. Jeg var senest i kontakt med dem i fjor, sier hun.

Skole for alle

I løpet av de neste tre ukene skal tusenvis av 15-åringer ta ett av sine viktigste valg i livet.

Søknadsfristen på videregående skoler er 1. mars. I år tar Rud inn 81 nye elever på musikk, dans og dramalinjen.

– Det er veldig spennende. Vi har tidligere hatt oversøking til skolen, og det forventer vi i år også, sier avdelingsleder på linjen for musikk, dans og drama på Rud, Jan Roger Øren.

Det er uvisst hvor mange tidligere elever som har gjort stor karriere, men Øren har en skryteliste. Likevel er han opptatt av å ikke omtale det som en «stjerneskole».

– Vi har de veldig dedikerte elvene som åpenbart vil få en karriere innenfor dans, drama eller musikk. Så har vi de som bruker studiet som et springbrett til noe helt annet. De blir ressurspersoner i lokalmiljøet sitt uansett hvor de blir av, sier Øren.

Rett før jul foretok avdelingslederen en uhøytidelig undersøkelse for å se hva tidligere elever nå jobber med. Den viser at noen også jobber som leger eller innen oljebransjen.

– Det store spennet er et viktig perspektiv for oss. Vi er en skole for alle, sier han.

– Godt rykte

Førsteamanuensis Per Sigmund Thorp ved Norges musikkhøgskole bekrefter at skolen er høyt ansett i bransjen.

– Den har absolutt et godt rykte. De gir elevene store muligheter for å utvikle kreativiteten sin, sier han.

På Rud jobber 3.-klassingene nå med MUFO-prosjekt i faget «musikkformidling». De skal gjennomføre, booke og markedsføre en konsert.

Onsdag denne uken sto bandet «Jukebox» på scenen på Musikkflekken.

– Selve planleggingsfasen er den mest lærerrike delen, særlig for meg som gruppeleder, sier Eskil Dante.

For ham var ikke Ruds rykte som en «stjerneskole» viktig da han valgte det som studiested.

– Det lå ikke i tankene mine. På Rud er de flinke til å få frem talentet i hver enkelt. Men noe stjerneskole er jeg ikke sikker på at det er, sier han.

Les flere kulturnyheter her.

Artikkeltags