Raser over økte leiepriser

brukere: SBUT satte opp «Robin Hood» i Sandvika Teater, en forestilling som ble sett av tusenvis i høst. Nå vurderer gruppen å flytte forestillingene, etter at leieprisene har økt.

brukere: SBUT satte opp «Robin Hood» i Sandvika Teater, en forestilling som ble sett av tusenvis i høst. Nå vurderer gruppen å flytte forestillingene, etter at leieprisene har økt. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Leieprisene øker i Sandvika Teater. Det får Bærums kulturliv til å rase: – Vi føler oss motarbeidet, sier de.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

Mot slutten av 2014 fikk flere aktører i det lokale kulturlivet informasjon om økte leiepriser for Sandvika Teater.

I år går timeprisen opp med 38 prosent, fra 740 kroner per time til 1.025 per time på forestillingsdager. Grunnen er at man har slått sammen sal og galleri i teateret. Før måtte man betale ekstra for galleriplassene, nå er dette innbakt i leiekostnadene.

Men få lokale grupper ønsker eller kan bruke galleriet, forteller de til Budstikka. De bakerste radene der er allerede stengt, og forholdene er dårlige.

– Det du betaler for er tre rader med dårlig sikt og forferdelig stygge seter. At man øker leieprisene i hele huset er nesten frekt, i alle fall uholdbart. Galleriet burde være stengt for publikum, sier styreleder i Bærum Kulturråd, Nina Grøholt.

Uenighet

De folkevalgte fast-setter leieprisen i Sandvika Teater. Kulturutvalget ba i høst rådmannen om en begrunnelse for forslaget om å slå sammen prisene for galleri og sal. Svaret var at de fleste leier både sal og galleri, og at det ville være en forenkling. Leder av utvalget, Morten Skauge (H), viser til at den samlede leien for sal og galleri i 2014 var på 1.005 kroner, mens den i 2015 blir på 1.025 kroner. Det betyr en økning på 2 prosent.

– Beslutningen om å støtte rådmannens forslag ble fattet på dette grunnlaget, sier Skauge.

Flere kilder Budstikka har vært i kontakt med, hevder de ikke leier galleriet, bare salen. Derfor forholder de seg til en prisøkningen på 38 prosent som føles voldsom. I et brev til rådmannen innrømmer Bærum Kulturråd at det kan virke logisk å slå sammen de to, men reagerer likevel. Spesielt på standarden på – og sikten fra – galleriet.

– På grunnlag av det, vet vi at de som leier galleriet ofte har redusert pris. Det er nærmest ubrukelig som salgbare publikumsseter, sier Grøholt.

LES MER: 10.000 så «Reisen til julestjernen»

Leder av Sandvika Barne- og Ungdomsteater (SBUT), Per Ivar Olsen, betegner prisøkningen som «merkelig».

– Nå må vi umiddelbart se på om Sandvika Teater er riktig plass for oss å ha forestillinger. Når vi føler at grensen er nådd, så vil det være få andre som har muligheter til å leie, sier han.

SBUT er nest største leietager i teateret, etter Bærum Barneteater.

Gruppen BærMuDa Mini har allerede sendt en skriftlig klage på prisstigningen.

– Vi er både overrasket og skuffet. Nå koster det nesten like mye å leie Store Sal i Kulturhuset, som teateret. Vi er ikke interessert i å leie på galleriet siden det er så dårlig. Vi føler oss motarbeidet, sier leder Kristin Rinde Sunde.

Dårlig kvalitet

Budstikka skrev nylig om de dårlige forholdene i Sandvika Teater, der teaterforeldre måtte lappe sammen setene før forestilling.

– Jeg mener det bør settes trykk på arbeidet med å skifte disse, og har fått forsikringer om at dette har høyeste prioritet, sier Skauge.

Også kulturhussjef Morten Walderhaug bekrefter at forholdene skal bedres.

– Dette arbeidet har pågått lenge. Siste fase er nå i gang, og vi håper å ha det ferdigstilt i løpet av våren, sier Walderhaug.

Artikkeltags