Nytt orgel i Asker kapell

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Så er det endelig klart for ny musikk i Asker kapell. Det etterlengtede og nybygde orgelet er omsider på plass, og organistene fryder seg.

DEL

- Dette er veldig flott, særlig fordi vi nå får gjort en bedre tjeneste under begravelser, sier organist i Asker kirke, Kjell Mørk Karlsen. Sammen med flere organister i Asker har han i mange år ønsket seg et nytt orgel i kapellet. Det forrige ble levert som byggesett fra Bosch i Tyskland, og montert til åpningen av kapellet i 1961. Med sin ene tangentrekke var det helt utilstrekkelig, forteller Mørk Karlsen.

- Når vi skulle akkompagnere solister ble det enten for sterkt eller for svakt. Dessuten, jo enklere musikk vi spiller, jo viktigere er det å ha et ordentlig orgel som kan gjøre noe ut av musikken.

Poetisk

Det nye orgelet har to tangentrekker, og er bygget i kontinental stil som var vanlig i Frankrike og Tyskland på 1800-tallet. Tonene slippes ut gjennom hele 858 piper, den minste så liten som en kulepenn, og den største flere meter lang. Orgelet er dekorert med bladgull, og tok fire år, 3000 arbeidstimer og 2 millioner av Asker kommunes pengekasse å få laget.

- Absolutt verdt sin pris tatt i betraktning at det har en levetid på rundt 100 år, sier orgelbygger Knut Kaliff fra Sverige.

Han vant stilkonkurransen og dermed også byggeprosjektet.

- Begravelser krever en spesiell type musikk. Det er poetisk meditativ musikk som må til. Dette orgelet dekker det behovet, sier Kaliff.

Orgelet har 16 stemmer og ulike klangfarger etter ulik musikk. Det gjør det til mange instrumenter i ett.

- Det er et imponerende instrument. Ikke bare har organisten nå fått nytt orgel - men også de som skal høre på, sier en strålende fornøyd Mørk Karlsen.

Artikkeltags