Nå kommer Mostue og dyrene

POPULÆRE: Gordonsetteren er en populær hunderase i vårt distrikt, og Trude Mostue en populær veterinær. Her er hun med 10 uker gamle Amigo. FOTO: TORE GURIBY

POPULÆRE: Gordonsetteren er en populær hunderase i vårt distrikt, og Trude Mostue en populær veterinær. Her er hun med 10 uker gamle Amigo. FOTO: TORE GURIBY

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Tirsdag begynner kjendis-veterinæren på Høvik sin nye tv-serie på TV2.

DEL

- Bæringene har et fornuftig forhold til dyrene sine, synes Trude Mostue (39). For mange år siden, da Trude Mostue var nyutdannet veterinær i England, og lenge før hun flyttet til Bærum, ble den blonde, blide jenta superkjendis både i England og her hjemme i Norge gjennom tv-serien "Vets". Nå er hun klar med en tilsvarende serie i TV2, sammen med sine kolleger på dyreklinikken Mostue + Lutro på Høvik. Her møter vi veterinærene i alle slags situasjoner sammen med dyr, de aller fleste med hjemadresse i Bærum.

- Det er jo her i Bærum jeg har all erfaring som norsk veterinær, og jeg har jo merket meg en del typiske særtrekk ved dyreeierne her, selv om mye av det sikkert gjelder for hele landet også, sier Trude Mostue. Iført grønn frakk, stetoskop og oransje plastsandaler tar hun imot i de nyoppussede lokalene i Solvikveien på Høvik, hvor de seks veterinærene har hatt et tv-team innpå seg gjennom hele høsten, samt en del besøk ute i felten.

- Det skjer litt av hvert, men først og fremst er dette en ganske hverdagslig serie, hvor jeg har prøvd å styre unna kuriositetene og heller gjøre det brukervennlig, noe å lære av. Vaksiner er en mye større del av hverdagen vår enn de store, dramatiske operasjonene, sier Mostue.

Oppkast og diaré

- Hva er den vanligste sykdommen hos kjæledyrene våre, da?

- Oppkast og diaré, og halthet på hunder. Katter har mye verkebyller, mens kaniner sliter med dårlige tenner. Jeg har forresten fire kaniner inne her nå, til omplassering. De er vokst opp sammen og er veldig sosiale, så jeg vil helst ikke skille dem. I det minste må de være to og to. Se, så søte de er med hverandre, sier Trude og løfter opp ett av de langørede dyrene. Det er ellers ganske rolig på klinikken denne fredag ettermiddagen. En dachs har vært inne med en vond rygg, en kanin er hoven etter kastrering, en ilder må avlives. En Gordonsetter-hvalp kommer innom med matmoren sin bare for å bli vist frem. Det er Høvik-damen Mette Terland som er synlig stolt over siste skudd på stammen etter prakteksemplaret Buck, som sitter ute i bilen og venter mens 10 uker gamle Amigo er inne på besøk. Trude kikker på tennene hans og går raskt over resten av kroppen. Ikke at det er noe galt, men.

- Jeg bare gjør sånt, jeg er jo veterinær, sier hun til Mette Terland.

Bærums-hamster

- Vet dere at Gordonsetteren blir kalt "Bærums-hamster"?

- Haha, ler Terland. Hun vet godt at rasen er blitt umåtelig populær i vårt område, men selv har hun alltid hatt Gordonsetter, og kunne ikke tenke seg noe annet.

Veterinær Mostue har aldri hørt uttrykket "Bærums-hamster".

- Men jeg skjønner jo hva du mener. Det har nok noe med livsstilen her i Asker og Bærum å gjøre. Her drives veldig mye friluftsliv, og da følger gjerne hunderasene med.

- Hva annet er typisk for folk og dyr i vårt område?

- Det finnes flere typer hundeeiere, som brukshundeiere, de ordentlige, som virkelig bruker hundene sine. Og så har du de som har brukshunder fordi de gjerne vil ha en slik livsstil, og de er det mange av. Også innenfor småhundeierne er det flere typer. Du har terriereierne, som kanskje egentlig kunne tenke seg en stor hund, men som av praktiske årsaker velger en terrier, som er ganske tøffe, mindre hunder. Og så har du de virkelig små hundene, som er en helt annen gruppe eiere.

Hurra for blandingen

- Sånne som har hunden i bag?

- Nei, jeg er blitt positivt overrasket over de eierne her, fordi de ikke har dem som jålehunder, slik man kunne tro. I det hele tatt synes jeg folk her er fornuftige og flinke til å ta vare på hundene sine. Det var noe helt annet i England, der var det ofte vanskelig å nå frem med fornuftige råd. På nyåret skal vi se om bæringene også er interessert i å lære. Da starter vi flere forskjellige kurs, som lynkurs i hundehold, slankekurs for hund og eier, og barselgruppe for hvalper. Vi opplever at folk har mange spørsmål om dyrene sine, og vi vil gjerne spre kunnskap.

- Har du inntrykk av at dyr er status her?

- Nei, det har jeg overhodet ikke. Men det synes som om folk er opptatt av rene raser, som om en blanding er noe å skamme seg over. Sånt bør man slutte med. Kanskje vet man for lite om hvor fine blandinger er. For det er de.

Artikkeltags