Nå har de fått sin egen kunstnergate

STORT ENGASJEMENT: Organisasjonen har egen facebookside, og hver 14. dag presenteres en ny kunster på siden deres. Fra venstre Paal Alme, Anne Berit Nedland, Ross Kolby, Janne Helgaker, Anni Onsager (delvis skjult) og Jon Terje Thoresen med bor.

STORT ENGASJEMENT: Organisasjonen har egen facebookside, og hver 14. dag presenteres en ny kunster på siden deres. Fra venstre Paal Alme, Anne Berit Nedland, Ross Kolby, Janne Helgaker, Anni Onsager (delvis skjult) og Jon Terje Thoresen med bor. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

På Fornebu har kunstnerne store vyer. Det har resultert i en levende kunstnergate.

DEL

– Det første steget var at vi malte dørene.

Styreleder i Gamle Fornebu Kultursenter Paal Alme står midt i gaten mellom de røde teglsteinsbygningene under det gamle flytårnet på Fornebu.

– Dette er virkelig en perle.

Nesten alle dørene i gaten er malt i en knallfarge. Kun et fåtall verneverdige mahognidører står uberørt. Kunstnerne måtte søke kommunen om å få male.

I den korte gaten yrer det av kreativt liv. Rundt 80 kunstneriske sjeler har atelier i de gamle teglsteinsbygningene.

LES OGSÅ: Dette er dommen over Fornebu

I helgen åpnet de sin egen kunstnergate, med kanskje Norges eneste permanente utendørs kunstutstilling. 43 kunstverk på aluminiumsplater henger mellom de fargerike dørene bortetter veggene.

– Det er fantastisk å være del av et så stort kollektiv som er så sosialt og hyggelig, sier skulptør og styremedlem Anni Onsager.

– Det å være kunstner kan være et ganske ensomt liv, sier hun.

Vil ha med kommunen

– Vi vil bevare noe av det gamle. Det ville være forferdelig om dette forsvinner, sier Alme og slår ut med armene.

– Målsettingen vår er å skape noe Bærum kommune kan være stolte av og som de vil stille seg bak, sier Alme.

LES OGSÅ: Christian var Fornebus første innbygger

Kunstnerne rundt om i bygningene er glad for samholdet og profileringen den nye gaten skaper.

– Det er veldig fint at vi blir litt synlige, sier skulptør Anne Berit Nedland, som har holdt til på Fornebu siden 2004.

Visjonen

«Vi ser for oss kunstnergaten som en levende gate, med aktive kunstnere, atelierer, åpne museer, verksteder, butikker og tiltalende utearealer – et sted hvor folk vil trives», står det i visjonen som samtlige kunstnere har skrevet under på.

LES OGSÅ: Nansenparken tok prisen

Alle har kortsiktige leie-kontrakter med grunneier Oslo kommune. Den lengste løper ut i 2015. I mellomtiden venter de på en overordnet beslutning om hva området skal bli. I dag huser bygningene i tillegg til kunstnerne, tre museer, et galleri, en ballettskole og snart et profesjonelt lydstudio.

LES OGSÅ: – Får monopol på dagligvarer på Fornebu

Organisasjonen ønsker å være en katalysator for ideer og kreativitet og vil bevare det som er igjen av det gamle Fornebu.

– Det er inspirerende å jobbe med denne gjengen, som av og til kan være ganske ustrukturert, men veldig levende, sier Alme.

Deres ønsker er å tilby publikum kunst og kultur i en vid forstand. Første skritt er allerede tatt – i kunstnergaten.

Les flere kulturnyheter fra Budstikka her

Artikkeltags