– Nå er jeg ikke like redd lenger

MUSIKALSK MØTE: Hverken Omid eller Saba kan vise ansiktene sine i avisen, av frykt for egen sikkerhet. Sigurd Elgenes (17) er glad for å få møte dem. – Det er overveldende å vite hvordan de har det, men flott å møte dem. De er tenåringer som oss, og lette og være sammen med. Slike møter er viktige, sier han.

MUSIKALSK MØTE: Hverken Omid eller Saba kan vise ansiktene sine i avisen, av frykt for egen sikkerhet. Sigurd Elgenes (17) er glad for å få møte dem. – Det er overveldende å vite hvordan de har det, men flott å møte dem. De er tenåringer som oss, og lette og være sammen med. Slike møter er viktige, sier han. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

En uvanlig kirkekonsert i Holmen kirke.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

– Her smiler folk mye, så nå er jeg ikke like redd lenger.

Det sier Omid (17), en av flere mindreårige asylsøkere som lørdag deltok i arrangementet «Musikk i transitt» i Holmen kirke.

Til vanlig bor han på transittmottaket på Hvalstad, men lørdag fikk han et avbrekk i en ellers bekymringsfull hverdag, da han sto på scenen i kirken.

Farlig flukt

For seks år siden døde Omids foreldre. Han er opprinnelig fra Afghanistan, men flyktet med familien til Iran da han var 6 år.

Der satt han fengslet, før han klarte å rømme og ta fatt på den farlige flukten til Europa.

– Vi var 100 mennesker på båten til Tyrkia. Jeg trodde jeg skulle dø. Vi hadde ikke mat eller vann, sier han.

Den tre år yngre søsteren og bestemoren er igjen i Iran, men Omid vet ikke hvordan de har det.

– Jeg tenker på dem hele tiden og bekymrer meg for dem, sier han stille.

Flyktet gjennom ørkenen

Saba (17) har forlatt foreldre og fire brødre i Eritrea. Myndighetene ville tvinge henne inn i militæret.

– Jeg er redd. Det ville være slutten for meg. På flukten til Norge krysset jeg ørkenen og kom meg til Libya. Derfra tok jeg båt til Italia, forklarer hun.

Hvalstad-mannen Otto Graf står bak «Musikk i transitt». Som lærer på Manglerud vgs har hantre år på rad tatt med seg elever og lærere for et musikalsk møte med mindreårige asylsøkere.

– Dette er min måte å vise støtte til mottaket. Er det et sted som kan ha et slikt mottak så er det her, vi har penger og ressurser. Vi må ta vare på folk som har det vanskelig. Å møte barn med musikk, er den enkleste måten å skape kontakt på, sier Graf.

Under konserten sto flyktningene på scenen med elever fra musikklinjen. For Omid var det noe nytt.

– Ja, jeg synger egentlig bare i dusjen til vanlig, sier han.

Glemmer

– Dette er veldig gøy å være med på. Det gjør at man glemmer den situasjonen man er i, sier 17-åringen Saba.
Graf er glad for støtten han får av menigheten i Holmen. I forkant av konserten, var det workshop mellom elever, lærere og unge asylsøkere.
Menigheten satte pris på det fikk høre.

– Dette er flott at det er så godt samarbeid mellom mottaket og menigheten. Det er viktig å opprettholde, mente Ingjerd Seim Eggesbø fra Holmen menighet.

Les flere kulturnyheter i Budstikka her.

Artikkeltags