– Det var hele tiden også sentralt med a-ha. Men jeg er meg, og den meg som jeg blir i møte med Petter Kvint og den musikken vi gjør sammen, er noe annet enn det vesenet som oppstår mellom Pål, Magne og meg, sier Morten Harket.

Han legger kjapt til med å kreditere poeten Ole Sverre Olsens bidrag til tekstene. Kvint bidro også på Harkets album “Out of My Hands”, og Olsen på Harkets “Wild Seed”.

– Så det oppstår en egen unit i dette. Samtidig opplever jeg dette veldig som min egen signatur, og det har jo Peter gjort mulig for meg. Han har den evnen å slippe det til og samtidig understøtte det med å komme med veldig tydelige signaturgrep fra hans side, sier Harket.

LES OGSÅ: Hvalstrandfestivalen bekrefter: Morten Harket kommer!

Kvint og Harket begynte å jobbe med albumet i 2012, og tittelsporet «Brother» ble urfremført under siste Spellemannprisen.

Individets frihetsrett

– Grunnen til at den ble valgt som tittellåt var at det var den vi skrev først, og det var den som i grunnen satte tonen for det som skulle bli et album. Og den holdt hele tiden en slags ledende posisjon, fordi den hadde en autentisitet i seg som ble et eksempel å følge for oss.

–  Hva den som låt handler om, er den naturlige fødselsretten alle har til å bli seg selv. Stå i den stadige utviklingen det er å finne seg selv, fordi det er noe som aldri tar slutt. Og hvis det skal finnes fellesskap i det hele tatt, så er forutsetningen for fellesskap, at alle har en identitet og at den respekteres.

Finn flere arrangementer i Hva skjer?-kalenderen

– Så du får lov til å være deg og jeg må få lov til å være meg. Du har ikke noe fellesskap hvis den ene er den annens slave for å si det sånn. Hele albumet handler om den samme eksponeringen av mellommenneskelige forhold, og spenningsfelt i det, sier Harket.

Strippet låtene

– Det med genre er jeg lite opptatt av. Noen kan si at dette er gammeldags musikk, andre kan si, og har sagt det, at dette oppleves som nokså tidløst. Jeg har ikke valgt så tydelig retning, men har prøvd å strippe låtene så mye som mulig. Til å begynne med overproduseres det, man dynger på, skal forsøke å fange låten.

– Så oppdager man at ja, det låter fint, men kladder mer til det rene uttrykket i låten enn det bringer det frem. Så fant jeg etter hvert en ganske organisk, mer analog form.

–  Selv om det er brukt en god del synth også på den platen her, men det har mer underkastet seg det organiske uttrykket. Det er straight rock på en måte, og pop, men også sånn singer songwriter preget, sier han.

Les flere kulturnyheter fra Budstikka her