Stig Olai Kapskarmo i Bærum Kunstforening ønsket velkommen til utstillingen «Variasjoner over landskap».
Den består av 33 verk fra fire kunstnere. Blant dem to tidligere bæringer, Bård Solhaug (39) fra Øvrevoll og Marius Engstrøm (39) fra Eiksmarka. De formidler naturopplevelser i form av malerier, grafikk og foto. Flere av inntrykkene ble formet i klatreveggen på Kolsås og i Vestmarka.
– Jeg vil at komposisjonen skal bli en reise inn i landskapet. Bildet et verktøy. Det er ikke viktig hvor motivet er fra, men at det kan gi deg opplevelser. Se på landskapet og begynn reisen inne i deg selv. Slipp deg løs, og se hva som skjer. Det er spennende når sansene jobber, sier Bård Solhaug.
Marius Engstrøm har malt en grønn stemning fra en mørk gate, som gjerne kan være i Bærum.
– Jeg har manipulert virkeligheten, brukt min kunstneriske frihet. Det er ikke så grønt rundt oss, men stemningen og fargene er viktigst i dette bilde, sier han om «Farge natt», som selges for 40.000 kroner. Men bare drøyt 50 møtte frem til utstillingsåpningen. Siste graffiti-utstilling samlet 200 og Pushwagner trakk 250.
– Vi har sluppet inn kunstnere som ikke er så kjente. Og det fine været påvirker. Men hadde det vært mange slike åpninger, måtte vi gjort noe med det, sa Kapskarmo.
Han håper å samle flere neste år, med kunstnerne Lise Wulf, Elisabeth Werp, BKIB, Britt Fuglevåg, Bjørn Christian Røed og Catherine Wiborg.
Flere skuelystne i Asker
Rundt 60 glass med sprudlende drikke ble tømt av dem som møtte frem til vernissasjen på Asker Bibliotek lørdag formiddag. Frid Feyling var stolt over å utvide kunstsamlingen med 18 verk. Fra årsskiftet har de tilbudt ni bilder til utlån. Ytterligere 344 verk fra en samling donert av Statoil vil snart bli tilgjengelig.
– Flott å se, men vi har ikke plass, sa Ragnhild Askeland og Inger Wiig fra Drengsrud, og beundret kunstnere som Weidemann, Widerberg og Furuholmen.
Samtidig samlet Trafo Kunsthall og Anne Siv Falkenberg Pedersen 400 til åpning av utstillinger med Bjørn Carlsen, Kristian Skystad og Tone Myskja.
– Mange kommer for å se Bjørn Carlsen. De øvrige er tverrfaglige kunstnere hvor scenene, musikk og bilder møtes. Det blir forskjellige uttrykk, med variert publikum, sa Falkenberg.