Hva gjør en handling til en seksuell handling? Og hvor går grensen til det krenkende? Kan en gutt og en jente oppleve et samleie med hverandre forskjellig?

Skuespiller Jarl Flaaten Bjørk har inntatt kantinen på Landøya ungdomsskole, elevene fniser, ler og rødmer litt når han begynner å fortelle om Monica med de store puppene.

Han var 15 år gammel og forelsket for første gang.

– Vi snakker mye om sex, men ikke om den seksuelle kommunikasjonen. Dette vil jeg illustrere med mitt solo performance teater som jeg reiser rundt og fremfører til alle ungdomsskolene i Akershus, sier skuespilleren fra Bærum.

Kriss og Ane

I stykket møter vi Kriss, en type med hettegenser på fest. Blikket hans møter Ane, en jente med trange olabukser og dyp utringning. For å få henne interessert, lytter han til alle hennes interesser. Litt etter litt nærmer de seg hverandre, de danser og kliner. Men til slutt blir Ane så full at hun spyr og vil hjem og legge seg. Hun går til nattbussen, men Kriss følger etter.

De ender opp hjemme i sofaen til Ane som er alene hjemme. Når Ane til slutt går for å skifte til nattøy, oppfatter Kriss det som en invitasjon til sex. Hun klarer ikke å si klart ifra. Kriss klarer ikke å tolke signalene hun sender. Anes versjon bli en helt annen enn Kriss sin.

– 9000 kvinner voldtas i Norge i året. I flesteparten av tilfellene kjenner offeret overgriperen og alkohol er med i bildet, sier skuespilleren.

Voldtekt et ikke tema

– Utrolig bra stykke. Vi snakker aldri om voldtekt, men alltid om frivillig sex, sier Gustav Frøberg (14).

–Tenker gutter og jenter forskjellig?

– Nei, jo, iblant. I stykket ble det i hvert fall vist to helt forskjellige bilder av samme historie, forteller Henrik Jensen (14).

En ting er alle elevene enige i, det er mye bedre å få seksualopplæring av en de ikke kjenner.

– Skuespilleren treffer vi sikkert aldri igjen, kontaktlæreren vår ser vi 190 dager i året. Det er mye lettere å spørre om ting man lurer på når man ikke kjenner personen, sier Sondre Drengsrud (14).

66 77 01 92

ungkulturbudstikka.no