- Det er så mye rytme i vår jobb, så man kan ikke unngå å kjenne at det er musikk i rommet her vi jobber, sier smeden.

Den lave røde solen skinner varmt inn over de harde, kalde redskapene i smia på Bærums Verk.  En liten røyksøyle står opp fra kullet i ovnen. Varm organisk gitarlyd fyller rommet, der en røslig kar med store never sitter og spiller. Gitaren er selvlaget, og ser ut som en rekvisitt fra filmer som Twelve Monkeys og Mad Max. En bastard av et instrument.

- Jeg kom over en hel del luftfiltre fra gamle biler og syntes de hadde en veldig kul form, sier smed og gitarbygger Tobbe Malm.

HØR DEN RÅ LYDEN I VIDEOEN I TOPPEN AV SAKEN

Han er en storvokst svenske iført arbeidsklær og en «bluesy» hatt. Foran bena står en liten gitarforsterker og en rytmeboks. Han holder opp en av sine gitarer, som ser ut som en blanding av et fiktivt våpen og en banjo:

- Dette er den første gitaren jeg lagde. (Se bilde) Det er fire strenger, ingen bånd, og er stemt i C-dur. Kassen, er et luftfilter fra en 1972-modell Opel Kapitän (Diplomat på norsk), sier den musikalske smeden, før han fester et stålrør på venstre ringfinger og soner inn i musikken igjen.

Inspirasjonen til designet har han hentet fra det amerikanske fenomenet Cigar box guitars, instrumenter bygget av trasportkasser, et fenomen som stammer fra 1800-tallets USA.

Vil lage Industri-musikk

Som smed, ønsker Tobbe å blande tradisjonell smijerns-virksomhet med nye og miljøer og i nye sammenhenger.  Sammen med en kollega og to lærlinger kan det også bli plateinnspilling i fremtiden.

- Jeg har en smed-kollega som er en veldig dyktig trommeslager, og to lærlinger som synes dette er gøy, så vi har begynt og sample lyder fra verkstedet, som vi skal skape musikk av, sier Tobbe Malm.

Gitaren han bruker mest er allerede solgt. Nå vurderer han om det også er mulig å tjene litt på det nye produktet.

- Hvis folk har lyst på sånne gitarer, så må det være mulig å gjøre litt business på det også, avslutter den musikalske smeden.