(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen.)

21 nakne kvinner er utgangspunktet for Anne Sophies Nordrums fotoutstilling Sensibilita som åpnet på Oslofjordmuseet i Vollen i går.

– Ideen kom til meg i fjor sommer, forteller Vollen-fotografen.

– Jeg ville utfordre meg selv som fotograf, vise skjønnheten hos hver enkelt kvinne uansett alder, fasong og størrelse. Det var viktig for meg å opparbeide tillit og trygghet hos kvinnene. De skulle tross alt ta av seg klærne og posere nakne i vann kun drapert i et tynt silkestoff.

Kaldt og vått

I litt over ett år har fotograf Anne Sophie Nordrum jobbet med fotoprosjektet Sensibilita.

Hun stiller ut 33 bilder av kvinner i vann, i fossefall, elvestryk og i sjøen. I sol, regn, vind og kulde.

Kvinnene er i alderen 16 til 71 år. De aller fleste av bildene er tatt i Asker, samt ett i Argentina og ett ombord i Kon Tiki i Oslofjorden.

En av modellene, Kari Aarstad Aase fra Vollen, synes det er et spennende prosjekt å være med på.

– Bildene av meg ble tatt under broen til Børsholmen ved Blakstad, og der er det litt strøm, så det gir den litt bølgende bevegelsen i stoffet. Bildene er sensuelle, men ikke alt det andre som det har lett for å bli når man tar bilde av nakne damer, sier Aase, som til vanlig er journalist i VG.

Med livet som innsats

Å ta bilder av en naken kvinne i fossefallet ved Semsvannet en kald, regntung dag var nærmest med livet som innsats, ifølge fotograf Nordrum.

– Det var kaldt, fossen var stri og stenene glatte, og jeg holdt på å miste kameraet flere ganger. Da jeg var i ferd med å gi opp, var det modellen som var tøffest og fikk meg til å holde ut.

– Alt for kunsten, ler modell og Snøhetta-arkitekt, Ingebjørg Skaare.

– Anne Sophie er veldig kompromissløs, hun har en djerv tilnærming til det hun jobber med og det smitter over på de hun samarbeider med. Det var veldig kaldt, vannet traff veldig hardt i hodet mitt, men jeg var ikke redd og vi lo mye der vi klatret rundt på kalde stener, forteller hun.

God respons

Utstillingen på Oslofjordmuseet vil vare i tre uker. Prosjektet har ført til invitasjon fra Nordic Light til å vise hele utstillingen i Kristiansund i desember.

– Jeg er glad og stolt over responsen, sier Nordrum.

– Man blir usikker når man jobber med noe helt alene over lang tid. Og når man plutselig skjønner at det er noe der, at folk blir fascinert av det man gjør, føles det veldig tilfredstillende. I dag er jeg utrolig takknemlig for alle disse flotte kvinnene som har stilt opp for meg og vist meg tillit.

Les flere kultur-nyheter.