Observante sambygdinger har sett at de grå og triste betongveggene i Sandvika har forvandlet seg med fargerike bilder. På kveld og ettermiddag arbeider 13 graffitikunstnere med å utsmykke Sandvika, blant dem er Hanne Woods med kunstnernavnet HaMa Woods (33).

– Jeg skal male den slitne veggen utenfor polet, men må skaffe kran først, sier Woods, opprinnelig fra Rykkinn.

Nå bor hun i Oslo, hvor hun forsøker å livnære seg som kunstner med atelier på Grønland. Nå er hun en av dem Bærum Kunstforening trekker frem ved utstillingen «Street art i Bærum», som offisielt åpner lørdag 20. september.

LES OGSÅ:

Budstikka møtte henne utenfor graffitikunsten til Stay K D, som allerede er godt i gang med sprayboks og farger. Wood bruker en annen teknikk:

Bruker sjablonger

– Jeg bruker sjablonger, og lager motivet på forhånd og sprayer kjempemotiv. Her skal det bli donuts med ekorn. Mange har en feil retning i livet sitt, og higer etter det som ikke er bra. Dette prøver jeg å få tak i, sier Woods.

Hun er kjent for å fokusere på overforbruk, miljø og truende dyr. De øvrige graffitikunstnerne er Fru Bugge, Dot Dot Dot, Tone Emblemsvåg, André Eriksen, Ohno, Proseet Amboy, Sinnsykshit, Stayone, Martin Whatson, Varg Winge, O. Yüng, Atle Østrem og Thomas Stønjum.

Sistnevnte er fra Borgen og kjent for sin dekorasjon av russebiler og for å ha holdt «The Wall of Fame», undergangen ved Asker videregående skole med kunsten sin i ti år.

Strenge regler

– Men graffiti er forbudt. Hvorfor nå i Sandvika?

– Dette er organisert gatekunst, som skal være der midlertidig. Det er den uorganiserte graffitien som er forbudt. Folk stiller undrende spørsmål. Disse flatene er i utgangspunktet ikke særlig vakre, sier Frode F. Valland i Vårt Sandvika.

LES FLERE KULTURNYHETER HER