Hun fikk årets kunstpris

FIKK PRIS: Marianne Broch (57) ble tildelt Bærum kommunes kunstpris for 2014. FOTO: KNUT BJERKE

FIKK PRIS: Marianne Broch (57) ble tildelt Bærum kommunes kunstpris for 2014. FOTO: KNUT BJERKE

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bærum kommunes kunstpris for 2014 gikk til Marianne Broch.

DEL

Lørdag var det åpning av gruppeutstillingen «Pust» i Bærum kunstforenings store sal. Det er Bildende Kunstnere i Bærum (BKIB) som står bak utstillingen, hvor 18 kunstnere presenterer 25 verk til sammen.

I tillegg ble flere verk av æresmedlem Britta Skaar (95) presentert i den lille salen. Skaar har vært medlem av BKIB helt siden oppstarten på 70-tallet.

Under åpningen ble Bærum kommunes kunstpris delt ut. Kunstprisen skulle deles ut til ett av verkene på utstillingen, og juryens valg falt på Marianne Brochs (57) verk «Når jeg ikke puster mer», som er en installasjon i tre.

Se flere bilder i toppen av saken.

– Gir rom for refleksjon

I juryens begrunnelse heter det at verket viser at kunsten kan åpne opp for nye måter å se ting på.

– Både gjennom materialbruk og bearbeidelse på den ene siden, og kunstkonseptet på den andre, kan verket knyttet til utstillingens tema. Verkets fremtoning gir rom for en økologisk innfallsvinkel og refleksjon over menneskeskapt kultur, sa Morten Dahl-Hansen, nestleder i sektorutvalg FRIKK, da han delte ut prisen.

Dahl-Hansen satt i juryen sammen med Milena Høgsberg fra Henie Onstad Kunstsenter, kultursjef Trine Bendixen og Bitte Skage, rådgiver for kunst og kultur i Bærum kommune.

Overrasket prisvinner

Prisvinneren var svært overrasket da hun fikk overrakt æresbevisningen i form av et diplom og 25.000 kroner.

– Dette er veldig overraskende, men også veldig gledelig, sier Broch.  

Utstillingen består av både malerier, fotografier, skulpturer, tegninger og videokunst, mens Broch leverte en installasjon i tre.

– Jeg arbeider med en rekke materialer, men de siste årene er det blitt mye naturmaterialer, som tre. Jeg liker å jobbe i skogen, hvor jeg kan arbeide med materialene der de opprinnelig befinner seg. Ideene mine kan oppstå under dagligdagse sysler, som vedhugst, forteller Broch.

Inspirert av naturen og menneskelivet

Temaet for årets utstilling var «Pust», og kunstnerne kunne fritt tolke dette temaet.

– Installasjonen viser et tomrom, og den er formet litt som en kiste. Når man ser på den, kan man stille seg spørsmål om menneskets eksistens, forklarer Broch.

Kunsten hennes er ofte forankret i det dagligdagse arbeidet og livet i seg selv.

– Jeg er inspirert av naturen rent ytre sett, men samtidig trekker jeg paralleller til menneskelivet og menneskesinnet.

– Med kunsten søker jeg å omskape kjente naturfenomen og gjenstander til objekter som overskrider sin opprinnelse. Kunsten kan åpne opp for å se fenomenene på en ny måte, sier Broch. 

Broch er født og oppvokst på Hosle i Bærum, men er nå bosatt på Sundvollen i Hole kommune.

Artikkeltags