De to karene fra Asker skal ut på en 350 kilometer lang padletur på gullgravernes elv, Yukon.

For alle ville det være en krevende affære, men for Simen Tannæs-Fjeld og kameraten Mads Andreassen er det ekstra utfordrende da Tannæs-Fjeld er psykisk utviklingshemmet, har cerebral parese, epilepsi, er sterkt svaksynt på begge øynene og har cøliaki, og Andreassen har downs syndrom og er svaksynt på det ene øyet.

LES OGSÅ: Padler mot gullgravernes elv

Tøffinger

Men det skremmer ikke dem, og i dag tirsdag entret de flytoget i Asker med de andre ekspedisjonsdeltagerne, som blant andre er Simens brødre Lars Martin og Rikard Tannæs-Fjeld.

Etter at familie og kjærester hadde tatt avskjed, var eventyret i gang.

– Gutta er i storslag, og gleder seg til turen, sa Lars Martin – like før de gikk om bord i flyet på Gardermoen.

Men han forteller at det ble en del ompakking av bagasje før de fikk den sjekket inn, og han er litt spent på om alt kommer frem, for det er mye som skal med på en såpass lang tur.

LES OGSÅ: Himmeljegerne mot Sydpolen

I morgen, onsdag, klokken 09.30 norsk tid, lander flyet i Whitehorse i Canada.

– Der skal vi være et par dager før et sjøfly flyr oss ut til Sandy Lake i villmarken, sier Lars Martin.

Og der starter selve ekspedisjonen.

Trent hardt

De reiser heller ikke uforberedt. Lars forteller at Rikard blant annet har trent dem hardt i unnarennet på den tidligere hoppbakken Myrabakken ved Askerhallen.

– De er i god form. Det vi derimot er litt betenkte over, er at det er voldsomt mye vann i Yukon nå, så strømmen er sterk og masse tømmer kommer drivende. Vi er ikke så bekymret over sikkerheten vår, den er god, men det ville være ille hvis vi mistet noe av utstyret. Likevel ser vi kun på dette som en utfordring. Men en ting vi ikke gleder oss til er at det er mye mygg der nå fordi det har vært varmt, sier Lars Martin.

LES OGSÅ: Multihandikappede Simen gikk 435 kilometer på ski i Norvestpassasjen

Utfordrer og motiverer

Himmeljegerne kalte brødrene Simen og Lars Martin seg da de gjennomførte sin første ekspedisjon i fjor. De ville vise at handikappede kan klare mye, og ville motivere andre handikappede til å legge ut på tur.

LES OGSÅ: Himmeljegerne ble årets bankende hjerte

Da gikk de på ski i Nordvestpassasjen, fra Cambridge Bay til Gjoa Haven. De to brødrene trosset temperaturer ned mot 31 minus i 23 dager, og tilbakela til sammen 440 kilometer i isødet. Det rørte mange og i fjor ble de to brødrene av Budstikkas lesere kåret Årets bankende hjerte.

Og nå er altså Himmeljegerne, med flere nye på laget, i gang med sin andre ekspedisjon.