For andre gang settes teaterstykket «Kongeblod» opp på Akershus festning.

I 2012 kom over 4.000 publikummere for å se spelet, som er spesialskrevet for Karpedammen scene på festningen.

Familietreff

Skuespiller Hans Rønningen (60) fra Gjettum er en av flere bæringer (se faktaboks) som er involvert i spelet. Han er glad for å være tilbake etter ett års pause.

– Jeg synes stykket er veldig fint, og det er en moro gjeng å jobbe med. Også er det ekstra hyggelig når hele familien er med, sier Rønningen.

På scenen står nemlig også kona Ågot Sendstad (46) og deres datter Asta (7). Asta, som er medlem i Bærum Barneteater, er med som statist i spelet.

Anna Bache-Wiig (38) fra Lysaker har også med seg sitt barn på årets sommerjobb. Hun deler scenen med sin datter Helga (7). Begge 7-åringene innehar rollen som terne i spelet.

– Dette en deilig sommerjobb. Vi har det veldig morsomt. Det kjennes egentlig ikke ut som en jobb, sier Bache-Wiig.

100 involverte

Handlingen i «Kongeblod» er lagt til 1502, og forteller den sanne historien om bakholdsangrepet på Norges største godseier, høvedsmannen Knut Alvsson.

– Akershus festning har blitt inntatt kun to ganger. Første gangen var i 1502, og andre gangen var da tyskerne kom. Dette er kanskje en litt ukjent historie for mange, men Knut Alvsson var den som ledet det eneste norske opprøret mot danskeunionen, sier regissør Lasse Kolsrud (55) fra Stabekk.

Teaterstykket er skrevet av Terje Nordby. Kolsrud jobbet tett med forfatteren før det hadde premiere i 2012.

– Stykket er skreddersydd til scenen på Akershus festning, slik at vi kan utnytte hele området. Vi har 50 statister som kommer inn fra alle kanter, sier Kolsrud.

Totalt er omtrent 100 personer involvert når teaterstykket har premiere 8. august.

Musikalsk drama

Spelet beskrives som et musikals drama. Musikken er skrevet av Henning Sommerro, og et middelalderrockeband fra Sverige bidrar i forestillingen.

–Vi bruker musikken til å fortelle historien. Handlingen i historien er ganske alvorlig, men sangtekstene er morsomme og bruker mye humor. Det letter opp og gjør stykket underholdende, sier Kolsrud.

Regissøren mener at «Kongeblod» ikke kan kalles for et tradisjonelt spel.

– Vi har noen typiske spel-element, som mange statister, friluftsscene og hester. Men jeg vil påstå at vårt manus er bedre enn hos mange andre spel. Historien er godt skrevet, sier Kolsrud.

Første spel

Tre av skuespillerne er nye for året. I 2012 spilte Nicolai Cleve Broch rollen som Knut Alvsson, men den rollen er det Gard Skagestad som innehar i år.

Les flere kulturnyheter fra Budstikka her.

Nils Jørgen Kaalstad (35) fra Jong er også et nytt tilskudd i gjengen. «Kongeblod» er hans aller første møtet med teatergenren spel.

– Spel er veldig annerledes enn film. Her må man spille stort og bruke mye stemme. Den største utfordringen er å få frem alle nyansene, samtidig som man spiller stort, sier Kaalstad.