Se flere bilder ved å bla i bildekarusellen i toppen av artikkelen.
– For meg er kaffe en plante, ikke en brun drikk i en kopp.
Tim Wendelboe (34) ser utover bordene i multisalen i Asker kulturhus. Foran ham sitter femti mennesker som har kommet for å smake med og høre på han som er verdensmester i både kaffelaging og kaffesmaking.
– Drikker dere kaffe hver dag?, spør verdensmester Wendelboe.
Publikum nikker ivrig, de fleste drikker flere kopper om dagen.
– Hvorfor gjør dere det? 95 prosent av all kaffe som serveres i verden smaker jo ikke noe godt, slår han fast.
Grusomt på Nadderud
Det startet ved en kaffemaskin på Nadderud videregående skole for 15 år siden. Tim Wendelboe, oppvokst på både Rykkinn og Bærums Verk, puttet på noen kroner og drakk sin første kopp kaffe. Det var midt i eksamensperioden.
– Det smakte helt grusomt. Jeg drakk ikke kaffe på mange år etterpå, sier han i dag.
Under studietiden tok Wendelboe ekstrajobb på Stockfleths i Oslo, og begynte etterhvert å konkurrere i barrista. I 2004 vant han VM, og i 2007 åpnet han sin egen kaffebar på Grünerløkka. Den er omtalt i New York Times som en av verdens beste.
– Skal du ha kvalitet må du gjøre det 100 prosent ellers kan du la være. Det koster litt mer, men markedet er stort nok for meg, og interessen for kaffe blir stadig større. At det er full sal her i dag, er utrolig gledelig og litt overraskende, sier Wendelboe.
- LES OGSÅ: Kaffe er positivt for helsen
– God kaffe er enkelt
Ni av ti nordmenn drikker kaffe, og den enkelte nordmann heller i seg omtrent 1.200 kopper i året. I 2010 ble det importert drøye 40.000 tonn kaffe hit til landet, ifølge Statistisk sentralbyrå.
Så glade er vi i å lære mer om kaffe, at Tim Wendelboe holder to foredrag i uken over hele landet frem til jul. I fjor hadde han over 200 reisedøgn til kaffefarmer i seks ulike land, blant annet Kenya, Etiopia og Colombia.
– Jeg blir ofte spurt om hvordan man kan lage god kaffe. Det er jo så enkelt! Det er nesten flaut å si at det er så lett, men ingen gidder å sette seg inn i det, sier Wendelboe.
Så her er noen av tipsene fra verdensmesteren: Først må man starte med gode råvarer, og du må ha en kaffekvern. Det er viktig å male kaffen rett før den skal brygges, slik at smaksaromaer ikke forsvinner. Deretter er noe av det aller viktigste å ha rent utstyr og riktige mål. Helt konkret vil det si 60-70 gram kaffe per liter med vann.
Liker variasjon
Ved et av bordene står Siri Griffin fra Heggedal og slurper i seg.
– Jeg har hørt mye om Wendelboe før, og er nysgjerrig på å lære mer. Jeg ante ikke at prosessen var så omfattende, sier Siri.
På bordet foran henne har hun skrevet notater på en hvit lapp etter hver av de åtte koppene kaffe hun har smakt på.
– Du får ikke se på lappen min, for jeg fant ut nå at jeg har gått på en smell. Jeg liker nemlig litt brent kaffe, jeg, ler hun.
Kaffeeksperten selv liker at folk har forskjellig smak.
– Det er helt greit å like andre ting enn meg. Variasjon er flott!
Merker interessen
Programansvarlig i Asker kulturhus, Fredrik Richter, merker stor interesse for smakskursene de tilbyr.
– Vi er veldig fornøyde med at det kom 50 hit i dag. Det virker som folk er opptatt av smak, syns det er spennende med disse kursene og setter pris på de. Det er jo veldig sosiale og fine kvelder, sier han.
Tidligere i høst har kulturhuset arrangert ølsmakekurs, og tidligere i år hadde Vigdis Rosenkilde smakskurs i sjokolade.