Gjems-Onstad har mistet en nær venn

MOTSTANDSMANNEN: Erik Gjems-Onstad beskriver Tikken Manus som et godt og sjarmerende menneske. ARKIVFOTO

MOTSTANDSMANNEN: Erik Gjems-Onstad beskriver Tikken Manus som et godt og sjarmerende menneske. ARKIVFOTO

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

– Tikken Manus var et meget hyggelig, sjarmerende, koselig og et godt mennesker, minnes Erik Gjems-Onstad.

DEL

Tirsdag døde Ida Nikoline Lie Lindebrække Manus 96 år gammel. Hun ble født i Bergen, men bodde mesteparten av sitt liv på Landøya i Asker.


Sambygdingen og motstandsmannen Erik Gjems-Onstad husker sitt første møte med Tikken Manus. Hun var sekretær for den norske militærattaché i Stockholm - og han presenterte seg som medlem av Kompani Linge. Det var i 1943. De har holdt kontakten siden.


– Da jeg presenterte meg med dekknavn hoppet hun opp og kysset meg. Det hadde vært mange arrestasjoner. Hun var glad jeg var i live. Jeg husker veldig godt hvor hyggelig og sjarmerende hun var. Senere var vi ofte ute og spiste middag med Max Manus, som hun giftet seg med etter krigen, minnes Gjems-Onstad. Tikken Manus har også beskrevet deres første møte i sin bok.


Etter krigen var Gjems-Onstad i Heimevernet med Max Manus - og senere styremedlem i hans bedrift frem til den ble lagt ned. De var omgangsvenner livet ut.


– Hun har vært med på våre tilstelninger i Linge-klubben og hun var hjemme hos oss. Vi pleide å ha fest med dans og trekkspill på 8. mai. De senere årene har vi hatt få gjester, men Tikken var med. Det er vemodig at hun er borte, men det er livets gang, sier Gjems-Onstad.

Artikkeltags