– Jeg forsøker å arbeide meg gjennom livet, og bruke dagen så godt jeg kan, forklarte den 87 år gamle kunstneren fra Valler, da hun åpnet sin retrospektive utstilling i Asker.

Selvportrett

Selv om hun er godt opp i årene, ligger hun ikke på latsiden. Utstillingen «Synliggjort barndom og andre portretter» har hun forberedt ved å plukke høydepunkter fra sitt nesten 90 år lange liv. Her viser hun syv kunstverk, skulpturer og kulltegninger med priser som ligger tett opp til 200.000 kroner.

LES OGSÅ: 30 ÅR I KUNSTEN


Ett av dem er «Selvportrett fire år», en skulptur av henne selv i bronse og naturstein, ledsaget av to digrere kulltegninger.

–Jeg husker godt at vi skulle på bærtur hjemme på Rjukan, og jeg hadde glemt bærkurven. Den insisterte jeg på å hente. Her kan du se at jeg er litt flau og holder kurven godt gjemt i bakgrunnen, forklarer hun.

På veggen bak kan du se det samme selvportrettet i kull på papir. Samlingen av de tre selvportrettene skal hun ha 195.000 kroner for. Neste byste koster 165.000 kroner, også dette av henne selv, ledsaget av to kulltegninger. Det heter «Selvportrett ni år».

Pen på håret

–Her skulle jeg til frisøren for første gang. Du kan tydelig se at krøllene er store og fine. Jeg husker det godt. Portrettene er sjelebilder, hvor jeg forsøker å fange det indre i en form. For meg er det umulig å bare lage et pent ansikt, jeg må ha med utstråling, sier hun.

Retrospektiv

–Du viser skulpturer og kulltegninger, hvorfor ikke malerier? – Det var dette Trafo ville jeg skulle vise dette, et retrospektivt tverrsnitt av skulpturer og tegninger, sier 87 åringen, som ikke har andre helseråd for et langt og kreativt liv enn å holde seg unna sigaretter.

– Jeg har ennå til gode å ta min første røyk, smiler hun.

SE OGSÅ: Flere kulturnyheter her

HVA SKJER?-spalten