Drama før Rud-elever inntar Bærum Kulturhus

 Rud-elevene øver før forestillingen i Bærum Kulturhus, fra venstre Oda Karlsen, Christine Bergan Yang, Klara L.Ø. Ossum, Siri Brandsgård Omfjord, Karl Erick Nazareno, Eirik R. Waldeland, Mathias Haukeland og Petter F. Nestaas.

Rud-elevene øver før forestillingen i Bærum Kulturhus, fra venstre Oda Karlsen, Christine Bergan Yang, Klara L.Ø. Ossum, Siri Brandsgård Omfjord, Karl Erick Nazareno, Eirik R. Waldeland, Mathias Haukeland og Petter F. Nestaas. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Musikkelever fra Rud videregående skole fyller Bærum Kulturhus med musikk fra Grunnloven ble til – og frem til i dag. Men i kulissene har det vært skader.

DEL

Johan Christian Bruun elsker å spille piano. I høst har han øvd så mye at armene ble overbelastet. Men det var under en gymtime på skolen at det gikk ille.
– Det prikker i armen, derfor har jeg bestemt meg for å droppe hovedstykket. Jeg er ikke i stand til å spille det stykket jeg har øvd på, forklarer han til Budstikka.

Stor elevkonsert

17-åringen fra Rykkinn går på linjen for musikk, dans og drama ved Rud videregående skole.


Nå er han en av 120 musikkelever som forbereder elevkonsert i Bærum Kulturhus. Tirsdag klokken 19 er foreldre og andre interesserte invitert til store sal.
Dermed setter den musikkinteresse gutten i verk plan B: I stedet for å fremføre «Huldreslaatt» av Agathe Backer-Grøndahl helt alene, spiller han nå Halfdan Kjerulfs «Brudeferden i Hardanger» sammen med en klassevenninne.

Koret fra klassen synger vakkert mens de to spiller firehendig. Norsk kunsthistories kanskje mest kjente maleri pryder veggen. Tidemand og Gudes «Brudeferden i Hardanger» slår an tonen med fargerik palett.

LES OGSÅ:

Støtte fra læreren


Det er ikke mange som legger merke til at Johan skjærer grimaser. Når fingrene treffer tangentene gjør det fremdeles vondt. Og snart skal han på scenen igjen, da som pianist i et besteborgerlig hjem fra 1800-tallet.


– Johan spiller fantastisk bra. Han får til alt, både skole og musikk. Han tar seg tid til begge deler, sier skolens avdelingsleder Jan Roger Øren.


Bruun gjorde det bra i skolens musikk-konkurranse. For det er konkurranse om å komme med i den halvannen time lange konserten i kulturhuset. Under forberedelsene ble ti klasserom omgjort til scener, hvor elevene viser hva de kan.

Kun de beste numrene ble med videre. Og lærerne er dommere.

– Vi setter sammen numre for å vise det store spennet i norsk musikk gjennom 200 år og for å vise hva elevene kan. Her blir det alt fra nasjonalromantikk med sarte duetter og pianospill til korps og pikekor på 1950-tallet. Men vi har ingen ambisjoner om å tjene mange penger, sier Øren om billettene, som koster 215 kroner.

Kjente artisters scene


Rud videregående skole har tidligere leid kulturhusets store sal til musikkformidling og til konserten Rud rocker.
Nå gjør de det igjen:


– Det svært hyggelig at Rud og musikkelevene leier Kulturhuset, når deres egen aula har ikke stor nok kapasitet. Her kan de bruke samme scene og utstyr som kjente artister som Jarle Bernhoft, Charlie Siem, Tine Thing Helseth og Bjørn Eidsvåg, sier Karin Sigrid Bugge ved Bærum Kulturhus.

Sindre Sauarlia går siste året ved musikklinjen, og spiller piano. Han setter særlig pris på at musikkhistorie og teori følger med når elevene spiller musikk fra Grunnloven ble til og frem til i dag.

– Jeg trenger mer enn tradisjonelle fag. Dette vil jeg drive med resten av livet, sier han.

SE VIDEOEN: Gigantkor synger verdens vakreste v

Dette er programmet i Bærum Kulturhus:

Trommeslåtten fra Folkemusikk.
Lurblåserne fra Aulaen.
Margrethe og Fredrik.
Gitarensemblet.
Brudeferd, oktett.
Rud vgs. Piigekor, dirigent. Øystein Fevang.
Knut Nystedt: Jeg er verdens lys.
Knut Nystedt: I am my brother’s keeper.
Vår herres klinkekule med Karoline Widding.
Slipsteinsvalsen fra Prøysenstua.
Charlotte Laugerud og band.
Christiane Roald med Erlend Ambjørndalen.
Band- Rypdal.
Voi Voi Jentekvintetten.
Marie Nøkleby Hansen, trombone.
Romanse av Svendsen.
Anitras dans.
Deilig er jorden.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Artikkeltags