Peter Wessel Zapffe på sykkel var et vanlig syn i Asker for noen tiår siden. Nå er filosofens sykkel på Asker Museum. Her er også leserinnlegget han skrev i Aftenposten etter skremmende og ubehagelige konfrontasjoner med firehjulinger.
Selv om det er 24 år siden han døde, og snart 80 år siden han skrev debattinnlegget – er det like aktuelt i dagens opphetede sykkeldebatt, som da det stod på trykk 11. oktober 1935.
LES OGSÅ: Rekonstruerte Zappfes arbeidsrom
At filosofen og forfatteren fra Nedre Båstad var god til å sette ord på ubehagelige opplevelser, kommer tydelig frem av innlegget "Fire opplevelser":
«Av hensyn til min helbred og mitt utseende kjører jeg alltid så langt ut i veikanten som mulig. Allikevel har det hendt mig minst fire ganger, at biler og motorsykler har slått an mot sykkelen, når de har klemt sig forbi mellom en møtende bil og mitt undselige vehikel. Forleden dag var der en som ganske rolig skubbet mig inn på fortauskanten, hvor jeg heldigvis falt av på utsiden. Kan bevidnes av min ledsager.
Jeg er derimot altfor snild og hensynsfull til å finne på å skyve et 2-tonns pansret karosseri i grøften, når jeg innhenter det på Drammensveien og ikke kan ligge og trå i det samme lusetempoet som bilene holder. Allikevel ser jeg bilistene vil ha det til det. Det minner litt om Mussolini som ikke lenger kunde finne sig i at negerkongen stod ante portas.»
Småstein
Det ble vel kjent at Peter Wessel Zapffe syklet rundt med stein i lommen, etter at han ble skubbet ut av veien av tunge kjøretøy. Slik avsluttet han innlegget om syklistenes trafikkultur:
«Men fra spøk til alvor, så kjører jeg nu med sten i lommen, og jeg kan love maskinrampen at jeg skal spare hverken vindusglass eller ryggtavler næste gang de prøver en liten funeber flirt. Nu har jeg fått nok av ensidige drapsforsøk.»
Sykkel utstilt
Du kan se filosofens sykkel utenfor arbeidsrommet hans, gjenskapt i Lensmannslåven på Asker Museum. Museet er åpent fra klokken 12 hver dag i sommer, unntatt mandager.
Zapffe var sentral under museet siste utstilling «Frihet, likhet, brorskap, 1814-1914-2014» på grunn av sin aversjon mot autoriteter, uvilje mot kristendom, miljøvern og entusiasme for fjellklatring.
– Jeg husker ham med dokumentmappe og svart vinterfrakk på sykkelen, minnes Randi Gunderson Malm ved Asker Museum.