Selv om det er en jazzfestival, starter den med storband og avslutter med storband. Og om ikke det skulle være nok, frister den nyutklekkede festivalen med comeback for elitebandet Storeslem med Erling Wicklund i front. DEt er leder av Asker Jazzklubb Harald Skogli somi blåser i gang en helt ny festival i Asker.

– Men det er en jazzfestival og ikke en storbandfestival, bedyrer Harald Skogli.

For bak den nye festivalen står denne glade jazzelskeren

Mr. Jazz

Harald Skogli er også mannen som vekket til live Asker Jazzklubb for noen år siden, og som etter det har styrt det hele med myk hånd og stor vennskapsfaktor.

– Det var jo tragisk at Sandvika Storbandfestival ikke blir noe av i år. Men det er bare tilfeldig at vår lille festival vil ha tre storband med, sier Harald Skogli selv.

Og vi mistenker ham for å mene det han sier.

– Hvorfor en slik festival?

– Det er mange som er glad i jazz i Asker. Det ser vi ikke minst på den oppslutningen vi har hatt på våre konserter de siste årene. Dessuten legger vi opp vår festival litt annerledes enn mange andre. Vi tilrettelegger for bandene og utøverne, tar oss av markedsføringen, men hver enkelt tar ansvar for sin konsert, enten det blir fiasko eller suksess. Derfor koster det ikke all verden å dra i gang en festival som dette. Det handler bare om å få flest mulig til å være med på å skape en happening, sier Skogli selv.

Mye jazzglede

Siden relanseringen av klubben i 2003 har den stått bak over 150 store og små konserter i Asker.

– Jeg hørte nylig et intervju med NRKs jazzjournalist Erling Wicklund i tv. Da uttalte han at klubben vår har plassert seg solid på Norges jazzkart. Asker-jazzen er blitt en viktig faktor for om man vil bo i Asker – så viktig er det i kulturbildet, uttalte han, ifølge Skogli.

Han legger ikke skjul på at det er hyggelig med slike godord, og deler dem raust med alle de andre som stiller opp for jazzen i Asker.

– Mat, forutsigbar jazz og et flott publikum er oppskriften på suksessen. Høstens program er så godt på plass.

Mye lokalt.

Vi starter i september, og med Asker Jazzfestival i begynnelsen av oktober vil det bli jazz som aldri før, lover Skogli.

– Det blir Asker Storband som drar det hele i gang med åpningskonsert onsdag 4. oktober. Føyka Storband avslutter med kirkekonsert sammen med Asker Kammerkor i Østenstad kirke påfølgende søndag. I motsetning til alle andre jazzfestivaler i Norge, vil Asker Jazzfestival bli spesiell av flere grunner. Men for oss er det viktig med stor lokal deltagelse. 70 prosent av artistenes om stiller opp er lokale. En rekke av konsertene vil dessuten være gratis. Den vil være folkelig med mye storband, mainstream og tradjazz, forteller Skogli

Høydepunkt

Et av høydepunktene er "Storeslem".

– På 90-tallet ga de stadig folk bakoversveis på jazzklubber og festivaler. Det går gjetord om bandets møter med mesterarrangør Tom Kubis på Storbandfestivalen i Sandvika, organist Kjell Øhman på Kongsbergfestivalen og pianist Clare Fischer på Oslo Jazzfestival. For ikke å snakke om konserten med Karin Krog på Gygre-jazz i Bø, og radiosendingen med Laila Dalseth og Totti Bergh, og julekonsertene på Stortorvets Gjæstgiveri. Nå samler trombonist og arrangør Erling Wicklund troppene igjen. Med sitt svingende repertoar og toppsolister på alle stoler garanterer han full knockout i et gjenhør som vil få foten til å gå, avslutter en entusiastisk leder av Asker Jazzklubb