– Dette er den beste gaven vi kunne ha gitt Bærum Kulturhus, sa ordfører Lisbeth Hammer Krog i sin tale i Underhuset.

Kulturhussjef Morten Walderhaug og danseskolene i Bærum har i mange kjempet for en egen scene i kjelleren av Bærum Kulturhus.

Var 100 i salen

Torsdag kveld ble scenen offisielt åpnet til «Bærum har fått et nytt under, et vidunderhus, vårt underhus», fremført av Ida Holten Worsøe fra Avløs og Morten Reppesgård. Rundt 100 politikere og kulturpersonligheter satt i salen. Nina Biong fra Hosle, med bakgrunn fra Bajazz, danset til folkemusikk av Bærum Spelemannslag.

Elever fra Kirsti Skullerud ballett og dansestudio, KGB dans og ballett og Spitfire Company danset også.

– Med denne salen styrker Bærum seg som et kulturelt kraftsentrum. Bærum Kulturhus er et forbilde for mange unge dansere i Bærum. Man kan begynne her og kanskje ende opp i USA, sa ordføreren.

45 millioner og 11 år

For 11 år siden sto kulturhuset ferdig bortsett fra scenen i kjelleren. Først i oktober i fjor begynte arbeidene på den. Totalt ble det bevilget 45 millioner kroner til prosjektet, i tillegg 5 millioner kroner til nytt sceneteknisk utstyr.

– Med Underhuset kan vi øke kulturhusets kapasitet med 80 til 100 forestillinger i året. Det kan brukes til oppholdsrom for store grupper som bruker Store sal, og til prøver, mindre forestillinger, konserter og møter, sier Tore Johansen, programansvarlig i Bærum Kulturhus.

– Og nå trenger vi ikke lenger stenge huset på grunn av rigging i Store sal. Vi kan også ha parallelle forestillinger, da Underhuset er laget etter boks i boks-prinsippet uten direkte kontakt med bærende konstruksjoner i bygget, slik at lyd ikke forplanter seg. Så her nede kan det være plateinnspilling, mens en konsert pågår i Store sal, sier han.

– Var uforsvarlig

Spesielt danseskolene i Bærum har i alle år etterspurt bedre plass til sine elever under forestillinger.

– Underhus er definitivt flott, stilig og virker funksjonelt. Vi har kjempet for dette siden kulturhuset åpnet, sier Siri Vestnes, som er leder av KGB dans og ballett.

– Helt fantastisk! Jeg har ingenting å utsette på dette, og de nye garderobene er kjempefine, sier Kirsti Skullerud, som er leder av Kirsti Skulleruds Ballett- og Dansestudio.

– Det har vært uforsvarlig med 300 barn som har måttet sitte i trapper. Med Underhus-scenen har vi fått et stort rom som kan brukes som oppholdsrom, prøvescene og forestillinger, sier Vestnes.

Trangt og lite luft

– Ja, det har vært utrolig trangt, lite luft, og klart vi var bekymret for rømningsveier. Nå er det plass nok i Underhuset til alle danserne under store elevforestillinger, og den har perfekt størrelse for kompaniene våre, sier Skullerud.

– Men jeg redd for at den nye scenen fører til økte inntjeningskrav for Kulturhuset, og dermed høyere leie for oss, sier Vestnes.

– Det er politikerne som bestemmer våre priser, og det har ikke kommet noen signaler om høyere leie utover normal konsumprisindeks-justering, sier Johansen.

Les flere kulturnyheter fra Budstikka her