Engel Marie Brieck (6) fra Hosle sitter i foajeen og spiser matpakken sin. Hun har akkurat sett forestillingen «Bzz Bzz Dada Da Bee» sammen med andre barnehagebarn.

I Bærum Kulturhus summer det av tre-fem-åringer fra tilsammen seks barnehager som alle har kommet til Sandvika for å se dansende bier utfolde seg på scenen.

– Vi skjønte ikke alt biespråket, da. Det aller fineste var den lille bien som kom på slutten, sier Eva Sebastian Sjödahl (5).

– Og vet du når du tok frem sverdet? Det var for å beskytte dronningen, forklarer Engel Marie.

Må fordøyes

Forestillingen «Bzz Bzz Dada Da Bee» har allerede vært vist i Dansens Hus i Oslo, men i dag har den premiere i Bærum Kulturhus.

– Dette er barn som er vant til å gå i teateret. De har gledet seg lenge, og da vi dro, var det andre barn som gråt fordi de også ville være med. Det er stor stas, sier pedagogisk leder i Blåveisbakken barnehage på Gjettum, Beate Johansen.

Hun tror barna får mye utbytte av forestillingen.

– Det tar litt tid for dem å fordøye det de har sett. Det er gøy å se at de gjennom forestillingen prøver å lage sin egen mening ut fra handlingen. De drar paralleller til emner de kjenner godt fra før, sier Johansen.

Koreograf Inger Cecilie Bertràn de Lis har bevisst valgt å fokusere på insekter.
– Det gjelder å finne noe barna interesserer seg for, og det er ofte dyr og innsekter, sier de Lis, som både har regi, koreografi og ideen til stykket.

Når direkte inn

For programansvarlig for dans i Bærum Kulturhus, Siri Leonardsen, har scenekunst for barn vært et satsingsområde i lang tid.

– Dette er en fantastisk produksjon og det krever minst like mye å sette opp dette som en forestilling beregnet for voksne. Ved å kommunisere uten ord som her, når de direkte inn til målgruppen. Det legger seg i bevisstheten til barna, og er noe de tar med seg i situasjoner i barnehagen eller på skolen; både musikken, bevegelsene og tematikken. Og barna ser alltid noe vi voksne ikke ser, sier Leonardsen.

Danseforestillingene for barn er blitt populære i Kulturhuset.

– Vi får veldig god respons og mange foreldre takker oss for at vi tilrettelegger for spesifikke aldersgrupper, sier Leonardsen.