Åpne dører på Haslum for Trond Brænne

FULLT: Mange møtte frem til Trond Brænnes bisettelse i Haslum krematorium tirsdag. FOTO: KNUT BJERKE

FULLT: Mange møtte frem til Trond Brænnes bisettelse i Haslum krematorium tirsdag. FOTO: KNUT BJERKE

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Så mange møtte frem til Trond Brænnes bisettelse at dørene ved Haslum krematorium måtte åpnes for sørgende som ikke fikk plass under seremonien.

DEL

BISATT TIRSDAG: Her er bildeserie fra bisettelsen

– Han var det umulig å ikke bli glad i. Et fantastisk og humoristisk menneske, som spredte glede omkring seg. Han var «hel ved», sa Knut Borge.

NRK-programledern var blant dem som deltok i seremonien ute fra køplass.

Haslum krematorium som vanligvis har plass til 400, var usedvanlig full da bisettelsen startet tirsdag klokken 12.30.

Skuespiller Trond Brænne var født 31. juli 1953. Han vokste opp i Heggedal og bodde store deler av sitt voksne liv med familien på Stabekk.

Det var under oppveksten og som elev på Asker gymnas han ble kjent med skuespiller Brit Elisabeth Haagensli og Ingolf Karinen. De debuterte sammen i skolens teatergruppe. Senere ble Maj Britt Andersen og ektemannen Geir Holmsen fra Asker nære samarbeidspartnere, først i NRKs barne-tv, senere med sanger og musikkteater for barn.

LES OGSÅ: Trond Brænne er død

Barnehage-start

Samarbeidet startet da de hadde barn i samme barnehage. Her utviklet de tekst og melodi til «Ballongvisa», som Andersen og Holmsen selv fremførte under seremonien.

– Han skrev om prinser, prinsesser og draker. Og var ofte mer trett da han våknet enn da han la seg, sa skuespiller Svein Tindberg da han ønsket velkommen og ledet seremonien.

– Dette er dagen for sorg, men det er også en dag vi kan minnes hverandre om et nydelig menneske, sa han blant annet.

Selve seremonien var lukket for pressen. Ifølge programmet fra begravelsesbyrået T.S. Jacobsen sang Lars Lillo Stenberg «Tenk å være» og «Lillebrors vise». Mens sønnene Bendik og Mattis fremførte «Big White House», samt en hilsen sammen med søsteren Kaia og barnebarn. Musikken var ved Torbjørn Sletta Jacobsen.

Og seremonien ble avsluttet med Brænnes eget dikt «Hullet» om verden som går på tverke og hovedpersonen graver et hull i hagen, som han hviler i.

Anerkjent skuespiller

Brænne har opptrådt en rekke ganger ved lokale sener, sist på Stabekk teater med forestillingen Peter og Ulven. Han har skrevet en rekke bøker og hørespill for barn og ungdom. Mange kjenner ham fra film og tv. Den senere tiden har han medvirket i produksjoner som vismannen i Fangene på fortet, Olsenbanden jr og Lillehammer.

Men det er fra nasjonale teaterscener han var best kjent. Etter teaterutdannelsen arbeidet han 20 år ved Det Norske Teatret og siden 2001 var han fast ansatt ved Nationaltheatret. Det var også her han falt død om på jobb, den 16. mars, bare 59 år gammel.

Det var mange kolleger som møtte frem til Brænnes bisettelse. Blant dem lokale skuespillere som Kåre Conradi fra Landøya med teatersjef Ellen Horn, Anders Hatlo fra Nesøya, Håvard Bakke fra Kolsås, Bjørn Brich fra Jar og Geir Børresen fra Vollen.

Spesiell stemme

Stemmen hans var unik, og ettertraktet i alle typer medier. Han var kanskje den mest gjenkjennbare stemmen i norsk teaterverden, og ble mye brukt I reklame. Han var også en av våre mest brukte dubbere.

– Trond hadde en av de snilleste stemmene i Norge. Den var svært levende. Ikke rart han var så ettertraktet. Og han behersket dialekter godt, sa Borge, som er oppvokst på Øvrevoll og selv døpt i Haslum kirke. Programlederen fra NRK var omgangsvenn med avdøde.

De to ble kjent via hans samboer, kunstneren Iben Sandemose.

Artikkeltags