Tikken Manus fra Landøya har bare møtt Aksel Hennie én gang. Da han kom på besøk hjem til henne på Landøya i sommer, og hun likte skuespilleren med én gang.

– Et glimrende valg. Han appellerte umiddelbart til meg. Jeg fikk inntrykk av at han går inn for oppgaven. Hennie virket veldig engasjert i mennesket Max Manus, ikke bare helten. Det setter jeg kolossalt pris på, sier Tikken Manus.

– Å portrettere en virkelig person som så mange av den eldre generasjon nesten har et personlig forhold, til er selvfølgelig en stor utfordring og en oppgave man må være ydmyk overfor, sier Hennie i en pressemelding.

Samme sjarm

– Jeg tror Max ville synes at det er all right at Hennie skal spille ham, selv om de er helt motsatt utseendemessig. Max minner ikke om noen, han var en enorm personlighet. Men Hennie har noe av den umiddelbare sjarmen som Max hadde, sier Tikken Manus.

Hun forteller at Hennie i løpet av besøket spurte om Max Manus hadde noen særegenheter ved kroppsspråket. Skuespilleren var med andre ord allerede i gang med å leve seg inn i rollefiguren.

Apropos skikkelse, egentlig ble hun litt skuffet da hun traff Max Manus første gang. Tikken Manus jobbet ved den Britiske ambassade i Stockholm under krigen med ansvar for å videresende rapporter fra karene i Kompani Linge til London. Manus var en av disse, så hun visste godt hva han bedrev av aksjoner i Norge.

– Jeg visste alt om ham og tenkte hva er dette for salgs rabagast, og så for meg en kjekk norsk helt, høy og lys. Da jeg møtte ham, viste det seg at han hadde sort hår og var mellomstor. Det var en fryktelig skuffelse, sier hun og ler.

Så legger hun kjapt til at det tok ikke lang tid før hun skiftet mening.

– Han var så snill og lojal i all sin tøffhet, sier hun. De ble et par, men kunne ikke vise det da hun jo hadde som ansvar å behandle alle Linge-folkene likt. Det å være glad i en som til stadighet risikerte livet var også fryktelig.

– Jeg forsøkte å ikke binde meg for tett til ham, for jeg trodde aldri at han skulle overleve, men jeg klarte ikke la være, sier hun.

Kjærligheten

Kjærligheten mellom de to er også viktig i filmen.

– Kjernen i historien er forholdet deres, sier manusforfatter Thomas Nordseth-Tiller (26).

– Det er hyggelig at vår kjærlighet kommer frem, for vi hadde et veldig spesielt forhold. Etter at jeg kom inn i Max liv var det ikke stort annet som betydde noe for ham. Vi var kolossalt glad i hverandre og hadde et fantastisk ekteskap fra først til sist, sier Tikken Manus.

Nordseth-Tiller synes som henne at det er kjempebra at Hennie har takket ja til rollen.

– Han var førstevalget. Hennie er veldig grundig og har lyst til å gjøre en god jobb. Han er interessert i alle detaljer rundt Max Manus og pratet med Tikken Manus om alt, fra hvordan Manus snakket til hvordan han var mot andre mennesker, sier Nordseth-Tiller.

Han fremhever også at Hennie som Max Manus har en sterk personlighet. Eventyrlysten er også et fellestrekk. Hennie har for eksempel nettopp tatt fallskjermlappen, røper manusforfatteren.

Bandidas-regissører

Også på regisiden er det hentet inn et par stjerner – Joachim Rønning og Espen Sandberg. De to hadde regien på westernkomedien "Bandidas" med Penélope Cruz og Salma Hayek hovedrollene.

– De er unike i Norge fordi de har jobbet med store produksjoner tidligere, sier Nordseth-Tiller fornøyd.

Men med et budsjett på 55 millioner kroner tør vel ikke Filmkameratene som produserer filmen å satse på noe B-lag. Hvem som skal spille Tikken er imidlertid ennå ikke avgjort.

– Vi har en del gode kandidater, men jeg får ikke lov til å si hvem de er. Det skal i hvert fall være en skuespiller med bein i nesa for det har Tikken virkelig, sier han.

Filmen "Max Manus" forventes å ha premiere julen 2008.

Søkeord: Max Manus Aksel Hennie