De har solgt 35 millioner album, og laget sanger som er kjent over hele verden. For deres innsats for norsk musikkliv fikk Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul-Waaktaar-Savoy i dag St. Olavs Orden.

Starten på musikkeventyret kan spores tilbake til Gullhella i Asker, hjemme hos Morten Harket, hvor de første sangene ble født. Blant annet «Take On Me», som toppet den amerikanske Billboard-listen.

Mye skryt

Magne Furuholmen som bor på Nesøya, Asker-gutten Morten Harket og Paul-Waaktaar-Savoy ankom Gamle losjen i Oslo i sorte biler sammen med koner og barn. Der ventet 150 inviterte som var samlet for å hedre musikerne, og se bevisene bli overrakt.


– Jeg er en av svært mange nordmenn som er svært stolt av det a-ha har fått til. Det finnes en tid før og etter a-ha i musikkbransjen. De beviste at det var mulig å gå ut og vinne verden, sa næringsminister Trond Giske.


Barndomsvennen Viggo Bondi delte minner fra både før og etter musikerne ble verdenskjente.
– Morten var en popstjerne lenge før noen på Asker gymnas visste hvem han var. Han har alltid vært det. Magne, alle vet at du er et multitalent innenfor musikk og billedkunst, men du er også en strålende dikter, sa Bondi.

– Holdt fast på det vi trodde på

Applausen fra salen var stor da bevisene for at a-ha er riddere av 1. klasse ble utdelt.
– Vi har store ressurser i Norge, ikke minst menneskelige. Men vi må satse betydelig mer på det ukjente hvis vi vil være med på å oppdage fremtiden. Ellers vil vi bare være med å få den presentert. I Norge har vi et umodent forhold til å feile. Det bringer skam med seg. Vi liker ikke risiko. Vi trenger et mer realistisk syn på hva som faktisk skal til for å lykkes. Hvis det skal være noen grunn til å gi oss utmerkelse her i dag må det være fordi vi har holdt fast på det vi trodde på sammen og hver for oss. Gratulerer med dagen gutter, sa Morten Harket etter å ha mottatt beviset.