– Det er 44 år siden jeg sluttet som danser ved Operaen. Derfor er det ekstra hyggelig å være tilbake.
Grete Brunvoll (84) fra Stabekk strammer ballettskoene.
- SE VIDEO AV GRETE BRUNVOLL UNDER ØVELSE I VINDUET OVER
I kveld står hun på scenen på Operaen i Bjørvika i det som er Nasjonaloperaens største satsing på lang tid, samtidsoperaen «Peer Gynt». Mens pensjonsalderen for norske ballettdansere er 41 år, har 84-åringen fra Bærum danset to ganger daglig denne høsten for å gjøre seg klar til premieren i kveld.
- Les også: 25-åring full av danseglede
Debut foran kong Haakon
– Jeg trener hver dag hele året, og jeg elsker å trene om morgen, sier hun opplagt.
Ballerinaen debuterte på Nationaltheatret i 1945 under en velkomstforestilling for kong Haakon. Sammen med ektemannen Jonas Brunvoll skapte de norsk opera og balletthistorie, da Norsk Operaselskap ble stiftet i 1950. Da Norge fikk sin første opera i 1958, var Grete Brunvoll en av ni faste dansere. I Guinness rekordbok står hun oppført som verdens eldste utøvende ballerina, og en slik sjeldenhet ville de selvfølgelig ha med i oppsetningen av «Peer Gynt».
– Det er imponerende at hun i sin alder fortsatt er aktiv. Grete er en stor ressurs og vi er veldig glade for at hun er med. Sammen med Viktor symboliserer de den bindene kjærligheten som Peer velger bort. De er med hele forestillingen, sier regissør Sigrid Strøm Reibo.
Selv ble Brunvoll overrasket da henvendelsen kom i sommer.
– Jeg fikk et hyggelig brev fra produsenten der det sto at jeg var varmt anbefalt av ballettfolkene i Operaen. Helt fantastisk og veldig overraskende. Jeg trengte ikke akkurat lang betenkningstid, forklarer hun.
- Se video fra Oslo Danse Ensemble og arbeidet til Merete Lingjærde og Toni Ferraz
- Les også: - Jeg gikk bokstavelig talt i svart, stupte ned i mørket
Symbolfigur
At Jar-damen er høyt ansett i dansemiljøet er det ingen tvil om.
– Grete er et eventyr! Enten det er på en stor scene, en liten scene eller i hverdagslivet, sier Viktor Trutt (59) som danser sammen med Brunvoll i «Peer Gynt». Trutt driver ballettskole på Fornebu, der Brunvoll også underviser og de to har kjent hverandre i en årrekke.
– Hun er høyt elsket av sine elever, sier han.
I «Peer Gynt» er Trutt og Brunvoll sammen på scenen, mest fremtredende er de i bryllupsscenen.
– Jeg er en symbolfigur som skal illustrere følelsene under det trist bryllupet. Viktor og jeg er Peers tanker. Jeg er litt forblåst og forkommen på scenen. I en annen scene plukker jeg opp noen døde fugler som har falt fra himmelen, sier hun.
- Les også: Danset i 40 år - så ble det pølsefest
Fått kritikk
Operasangerne Johannes Weisser fra Jar og Ingebjørg Kosmo fra Asker medvirker også i «Peer Gynt». Kosmo spiller Mor Åse og Gamle Solveig, mens Weisser har rollene som prest, slakter og «Hussein». Stykket har fått sterk kritikk av både Toralv Maurstad og Dennis Storhøi for å vekke assosiasjoner til 22. juli. I en scene dreper Peer Gynt flere mennesker.
Hverken Brunvoll eller Trutt ser betenkeligheter.
– «Peer Gynt» var aktuelt da og er det nå. Det er laget som et dagsaktuelt stykke, jeg syns det er positivt, sier Trutt.
Brunvoll er ikke lenger nervøs for premieren i kveld.
– Vet du at de klappet etter generalprøven, og det er jo ikke helt vanlig. Dette er veldig spesielt for meg, så jeg gleder meg veldig.