– "En reise mot kunsten" er min første bok og jeg synes nesten dette er altfor spennende jeg, sier Aafløy Hansen.
Hun er i sitt atelier og ser gjennom et av de siste bokutkastene. Langs veggene står et utvalg bilder og skulpturer fra hennes 30 år som kunstner. De skal hun vise på utstillingen som åpner i Bærum Kulturhus 25. august. Der vil også boken bli lansert, så tiden begynner å bli knapp.
Arbeidskrevende
– Det er veldig arbeidskrevende å lage en sånn bok og det har vært distraherende i forhold til kunsten, sier hun.
Men hun angrer ikke på at hun satte i gang med prosjektet. Hun synes det er viktig at arbeidene hennes tas vare på i bokform.
Valgets kvaler
– Må tilstå at jeg gjerne vil bli sett. Kunst er en form for kommunikasjon, så folk må få muligheten til å se bildene mine.
– Utstillingen blir et smertelig utvalg av bildene i boken. 38 arbeider vil bli vist. Mesteparten av dem er til salgs, men enkelte er det ikke. De ønsker jeg å plassere i samlinger, slik at flest mulig får sjansen til å se dem, sier hun.
Hun beskriver utstillingen og boken som et trappetrinn, en oppsummering.
– Arbeidet med utstillingen og boken er et interessant gjensyn med det jeg har gjort før, og jeg synes jeg har klart å formidle det jeg har villet ganske bra.
For tiden jobber hun nonfigurativt når det gjelder bilder.
– Å male portretter er jeg ikke glad i. Men kommer det noen forbi som interesserer meg – et menneske med en utstråling jeg kan formidle i form av en skulptur – så gjør jeg gjerne det. Hvis jeg får lov da.
Annerledes liv
Aafløy Hansen er opptatt av å formidle hva hun synes om denne verden. Det som skjer henne. Hvordan selve livet virker inn. Mye inspirasjon hentes fra reiser.
– Jeg har hatt et spesielt liv. Seilte som skipstelegrafist i 10 år sammen med mannen min Thorbjørn som var kaptein, sier hun.
Deretter begynte Aafløy Hansen sitt kunstnerliv.
Måtte male
– En morgen våknet jeg og tenkte at nå måtte jeg gjøre noe med alt jeg hadde opplevd mens jeg seilte, men hva?
Det tok ikke lang tid før hun fant løsningen. Både hun og mannen hadde alltid vært veldig kunstinteresserte, og oppsøkt museer og gallerier i havner de var innom. Aafløy Hansen bestemte seg for at hun måtte male og slo opp på malerskoler i telefonkatalogen. Einar Granums ble valgt.
– Kan du lære meg å male spurte jeg? Hvorfor vil du male, sa Granum. Jeg trenger det, svarte jeg. Så sa han at han ikke tok imot elever midt i skoleåret og jeg fortalte ham at enten begynte jeg i morgen eller aldri, sier Hansen.
Dermed ble hun elev hos Granum og etter noen år begynte hun på Statens Kunstakademi. "Gnisten" var blitt profesjonell kunstner.
Alt dette, hvordan kunstnerlivet har vært så langt og selvsagt et vell av hennes arbeider kan du oppleve i boken. Utstillingen som varer til 13. september vil vise en flik av det samme.