Eventyrlig morsomt på Værket

Moro med søstrene på værket: Karine Mosedotten (Ragnhild Gjerstad, f.v.) og Hanna i Haugen (Anne Storrusten), fikk litt hjelp av publikummerne Johan Sydseter (f.v.) og Jostein Saxegaard under «De tre bukkene bruse». Foto: Karl Braanaas

Moro med søstrene på værket: Karine Mosedotten (Ragnhild Gjerstad, f.v.) og Hanna i Haugen (Anne Storrusten), fikk litt hjelp av publikummerne Johan Sydseter (f.v.) og Jostein Saxegaard under «De tre bukkene bruse». Foto: Karl Braanaas

Av

To 407 år gamle søstre skapte liv og latter under Bærums Verk-dagene i helgen.

DEL

Høylytte, pratsomme, furtende, men for det meste i veldig godt humør. De to elleville eventyrfortellerne Hanna i Haugen og Karine Mosedotten bød søndag på en eventyrstund litt utenom det vanlige.

– Morsomme, rare og tøysete, syntes Naomi Halvorsen, Pernille og Leon Nesland- Steinor, om eventyrfortellerne.

Et lite eventyr er de da også i seg selv: Hanna i Haugen og Karine Mosedotten så dagens lys i 1610, da det ble så mye bråk fra dem som hentet malm fra fjellet til jernverkets ovn, at de besluttet å krype ut. Siden har det gått slag i slag, med 14 år i den kulturelle skolesekken i Asker og Bærum, og formidling av kulturarv og lokalhistorie i over 20 år.

LES OGSÅ: Fire nominert til Hedda-heder

Mye moro, og litt alvor

Blant velkjente eventyr som «De tre bukkene bruse», småkrangling og furting søstrene seg imellom, fikk også publikum ta del i den lokale historien. For selv om søstrene tuller og tøyser, tar de oppgaven som historieformidlere på stort alvor.

– Vi leser mye historie og jobber seriøst med den, sa Anne Storrusten i rollen som Hanna i Haugen.

Mens begrep som å gjete er en selvfølge for deres generasjon, er det ikke nødvendigvis det for dagens, fortalte «søstrene».

– De unge har så få referanser. Gamle dager er mye lenger unna enn da vi var unge, så det trengs mer forklaringer. Det er kunnskap vi ikke kan ta for gitt at barn har i dag, sa Ragnhild Gjerstad, som spiller Karine Mosedotten.

Blandingen av historie og morsomheter syntes å falle i smak hos både voksne og barn under søndagens forestilling.

– Det var ikke alt jeg visste fra før, sa Leon Nesland-Steinor, som syntes det var en morsom måte å lære historie på.

LES OGSÅ: Klara (13) og Filip (13) sang seg til Hvalstrandfestivalen

Ny rekord

Daglig leder Heidi Murdock Stilling var også fornøyd.

– Vi liker veldig godt å ha søstrene her. De forteller historien om masovnen som senteret er bygget rundt. Den er det mange som ikke kjenner til. De integrerer historien fra Bærums Verk og engasjerer publikum, sa den daglige lederen, og fortalte at de i år hadde satt ny rekord i antall boder under Bærums Verk-dagene.

En av dem som satt i de 62 bodene var Solveig Ellingsen og datteren Linnea (13) fra Sandefjord, som var med på Bærums Verk-dagene for første gang.

– Vi hadde hørt mye positivt om arrangementet. Det er et veldig koselig sted, sa Solveig, som solgte produkter laget fra pelsen til angorakaninene sine.

LES OGSÅ: Ari Behn glimret med sitt fravær på egen utstillingsåpning

Artikkeltags