Skip to main content

Youtube-film skal promotere kirkene i Bærum

Barnekoret i Fornebulandet kirke på Snarøya er blant dem som deltar i den nye reklamefilmen for Bærumskirken. I en hektisk uke i mai ble det filmet fra samtlige ti kirker i kommunen. Resultatet foreligger snart. 

Ti kirker, kor, solister og kantorer får vise frem sine beste sider i en ny reklamefilm. – Innovativt, sier PR-ekspert.

«Herregud ditt dyre navn og ære» stemmer Bærum Bach-kor imens kamera fanger opp hver tone fra øvelsen i Høvik kirke.

For filmfotograf Knut Svanes Lunde er det n'te gang han hører nettopp denne salmen – som er plukket ut som gjennomgangsmelodi til Bærumskirkenes nyeste prosjekt: En youtube-film som skal promotere kommunens ti kirker og kantoryrket. 

Fra kirkene deltar representanter i menighetene med hvert sitt vers, i form av korsang, solister eller orgelspill. 

– Vi valgte en salme som har åtte vers for å få mest mulig variasjon, forklarer prosjektleder Hanne Vibeke Winter-Hjelm.

Fremmer kantoryrket

Hun er daglig leder i Jar og Bryn menighet, men også leder for kantorforum i Bærum, som teller 11 medlemmer. Kantor fra latin betyr menighetens korleder. I Den norske kirke innebærer det at man har det overordnede musikalske ansvaret i kirken. Per i dag er det Anne Opedal (61) som har lengst fartstid som kantor i Bærumskirken. I den nye reklamefilmen fremfører hun et vers av «Herregud ditt dyre navn og ære» alene i Bryn kirke.

Anne Opedal (i midten) er kantoren med lengst fartstid i Bærumskirken. Nå medvirker hun i filmen som skal friste flere til kantoryrket. Det håper i hvert fall prosjektleder Hanne Vibeke Winter-Hjelm (t.h). Filmfotograf Knut Svanes Lunde (t.v) produserer filmen.

– Jeg håper det kan bidra til å gjøre oss mer synlig, sier Opedal.

De siste 37 årene har hun jobbet ved tre ulike kirker i Bærum. Nå håper kantoren at

reklamefilmen bidrar til at flere får lyst til å prøve seg som kirkemusiker.

– Yrket vårt er veldig variert. Vi spiller i bryllup og begravelser, samarbeider med kor og jobber med mange frivillige. Men de fleste av oss er jo godt voksne, sier hun.

– Blir underholdning

Filmen, som har et budsjett på rundt 100.000 kroner, er et spleiselag mellom alle menighetene i Bærum.

– Vi har så mange flotte kirkebygg at vi må vise dem frem. Samtidig har vi et ønske om at folk flest skal få se mangfoldet av musikk og kulturliv i kirkene våre. Jeg tror et fåtall vet hva kirkene våre tilbyr, selv om de fylles med hundrevis av mennesker hele uken gjennom, sier Winter-Hjelm.

Vi har så mange flotte kirkebygg at vi må vise dem frem
Hanne Vibeke Winter-Hjelm

Fra Høvik kirke er det Bærum bachkor som medvirker i den nye reklamefilmen. Det er brødrene Knut Svanes Lunde og Øyvind Svanes Lunde som har kamera og regi på filmen, sammen med Håkon Solsvik (lyd).

Peggy Brønn, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, mener prosjektet er innovativt. 

– Spørsmålet er hva som er målet. Hvis det handler om å få flere mennesker til kirken, tror jeg ikke en reklamefilm er løsningen, sier Brønn.

Professoren mener likevel PR-stuntet kan bidra til å flere blir nysgjerrige på hva kirkene i Bærum kan tilby. 

– De kan like det, og la seg underholde, men på lang sikt vil det ikke være det som gir kirken flere besøkende. Da handler det om et helt annet innhold, sier Brønn.

Praktbygg i alle fasonger

Bærumskirkene har engasjert Spindel film til å gjøre opptakene. Filmfotograf Knut Svanes Lunde anslår at filmen, når den er ferdig, vil være mellom fire og seks minutter lang.

– Vår jobb blir å fange identiteten til hver enkelt kirke, gjennom den samme salmen. Det er en stor oppgave, sier Svanes Lunde, som bekrefter at det er stor variasjon mellom kirkebyggene. 

– Noen er store og majestetiske, andre moderne, og noen er koselige små kirker fra middelalderen. 

Tanum kirke, for eksempel. Det var som å spasere i en tidsmaskin. Jar kirke og arkitekturen der var også heftig, sier Svanes Lunde.

Når filmen er ferdigstilt er planen å lansere den på flere plattformer.

– I første omgang på YouTube og via kirkenes hjemmesider. Vi har også en nystartet facebook-side, og så håper vi å kunne lene oss på nettverket vårt, sier Winter-Hjelm.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.