Skip to main content

Unni Lindell: Julen er ikke alltid et glansbilde

Unni Lindell (62) har skrevet 85 bøker og solgt rundt seks millioner eksemplarer. Nå er hun aktuell med julehefte sammen med kollega Anne Ragde. 

Foto: KARL BRAANAAS

Forfatter Unni Lindell fra Høvik er mest kjent for bloddryppende krim og innfløkte drapsgåter. Nå deler hun både såre og søte juleminner med leserne sine

Lindell og forfattervenninne Anne Ragde er i disse dager travelt opptatt med promotering av et felles julehefte som ble sluttført rett før Ragde fikk hjerneslag i sommer. 

– Materialet ble levert en uke før hun falt om på gaten. Hadde hun blitt liggende hjemme hadde hun vært død. Sommeren var mørk. Jeg har vært opp og ned til Trondheim, men vi fikk heftet i havn. Juleheftet er vår seier etter en mørk sommer, sier Lindell til Budstikka.

I heftet deler de to forfatterne alt fra noveller og kaketips til såre og søte opplevelser fra egne liv. Lindell forteller om hvordan faren som liten spiste Jesusbarnet fra en marsipanjulekrybbe på et bakeri i Sandvika, om da katten hennes forsvant og om dukkehuset og Barbie-dukken som i barndommen forble kun en drøm, fordi familien hadde dårlig råd.

Det fantes mange barn som fikk mye mindre enn søsteren min og meg.
Forfatter Unni Lindell

Onkel i Amerika

«Jeg vil ikke virke sutrete, det fantes mange barn som fikk mye mindre enn søsteren min og meg.» Men det at alle andre hadde Barbie, gjorde situasjonen tung, skriver Lindell som like godt løy på seg en Barbie:

«Jeg sa til de andre ungene i blokka at jeg hadde den inne i skapet mitt fordi den var så altfor, altfor fin i forhold til vanlige Barbier, og at det var en julegave fra grandonkel Christian i Amerika, han som kjente Walt Disney, så den kunne ikke lekes med og ikke ses på heller.» 

Det med Walt Disney var faktisk sant. Han og grandonkelen var bestevenner hele livet.

Anonym Barbie

Som barn fikset Unni dukkehus selv. Hun tapetserte pappkartonger med pent innpakningspapir og klippet ut vinduer pyntet med de fineste gardiner fra engelske magasiner moren fikk fra Mauréen i tredje. «Jeg laget kjøkkenbenker i turkis papp og komfyrer av hvitt papir. Jeg drømte familier inn i husene og tegnet papirdukker. Mor, far og barn.», forteller hun.

Anne Ragde og Unni Lindell på hennes 60-årsdag for to år siden. 

FOTO: PRIVAT/INSTAGRAM

Unni Lindell har gitt ut 85 bøker, har solgt rundt seks millioner eksemplarer og er oversatt til 20 språk. Hun har fått en rekke priser, senest Rivertonprisen 2019, for sin siste krimroman «Dronen» som fikk terningkast fem i VG. 

Fortsatt kan bestselgerforfatteren ønske seg leker og dukker. En dag fikk hun en luksus-Barbie levert anonymt på døren etter at hun hadde fortalt Barbie-historien på TV. 

«Nå trenger jeg ikke ljuge mer, jeg har min Barbie, den fineste. Men jeg ønsker meg fortsatt et dukkehus, jeg som har alt. Men det skal jeg kjøpe selv, bare jeg finner det.» 

Snakkes daglig

– Det er nok sunt å ikke få alt man peker på, da må man jobbe hardt for å få det, mener Lindell.

– Mirakler kan skje, men de kommer ikke av seg selv. Man må jobbe for dem. 

Hun og Anne Ragde har vært tette i 30 år.

– Vi snakkes på telefonen hver dag, sees og jobber sammen.

 «Humoren er tilbake selv om Anne går med trygghetsalarm etter hjerneslaget», skriver hun på sin Instagram-profil, med film av en energisk Ragde som signerer julehefter av hjertens lyst.

– Vi fikk vår første anmeldelse i dag, terningkast 6 i Stavanger Aftenblad. Heftet har kommet i 3 opplag på bare en uke og er allerede oppe i nesten 30 000. Dette trengte vi, etter Annes hjerneslag., sier Lindell til Budstikka.

Nå er de to venninnene i gang med en oppfølger.

I barndommen hadde familien lite penger, men nå har bestselgerforfatteren Unni Lindell en formue på rundt 6 millioner og en inntekt i fjor på over 2,2 millioner. 

Foto: EVA GROVEN
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.