Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Tord Gustavsen innvier nytt flygel i Tanum kirke

TRANGT: – Vi måtte gå en runde med riksantikvaren fordi en stolpe inne i kirken måte fjernes for å få plass til flygelet, sier Tord Gustavsen. Det handlet om 20 avgjørende centimeter.FOTO: KARL BRAANAAS

Tanum kirke feirer nytt flygel med solospill av den kjente jazzpianisten Tord Gustavsen. For han har inntatt kirkens kantorkrakk.

Onsdag kveld innvies Tanum kirkes nye flygel med Tord Gustavsen ved tangentene. Han turnerer også verden rundt som jazzmusiker, og fikk en Spellemann i kategori jazz med sitt Tord Gustavsen Ensemble for albumet «Restored, Returned» i 2009.

– Jeg trodde aldri jeg skulle få meg en vanlig jobb, ville ikke heller, men så dukket annonsen opp der de søkte etter kantor i Tanum opp, sier Tord Gustavsen.

– Salmeskatt er grunnfjellet

– Kirkerommet er fantastisk, har allerede planer på skissestadiet om å spille inn egen musikk her. Bare det å komme til Tanum gjør at du puster annerledes, sier han. Og han innrømmer at det at et nytt flygel skulle komme var en avgjørende faktor for å søke jobben, som han fikk i februar.

– Det lille orgelet og flygelet passer meg veldig bra, da jeg kan bruke evnene mine på en utmerket måte.

LES OGSÅ: Pusser opp kirker for 24 millioner kroner

– Hva kan du tilføre?

– Jeg har stor respekt for klassisk kirkemusikk, salmeskatten er grunnfjellet i min musikalske tilværelse, og min improviserende tilnærming kan tilføre en tilstedeværelse i øyeblikket i musikken, sier han. Gustavsen har også planlagt en tre dagers festival i pinsen.

– Det blir meditativ kirkemusikk på tvers av genre, både klassisk, folkemusikk og jazz. Og foredrag, poesilesning, nattåpen kirke og dans, sier han. Og forteller at festivalen får besøk av musikere han kjenner som Sigvart Dagsland og den klassiske pianisten Håkon Austbø.

– Uten flygelet kunne vi ikke hatt jazzkonserter og Austbø her. For med det blir klangpaletten voldsomt mye større, alt fra det sarte til det kraftige blir fyldigere, vakrere, sier Gustavsen.

– Vi har fått en fantastisk og unik musikalsk kraft inn i menigheten. Han har en veldig særpreget musikalsk stil, tar improvisasjon inn i kirken. Middelalderkirken vår og hans nye musikk er en fin kombinasjon. Måten han spiller på minner meg om bønn, sier sogneprest Sveinung Hansli.

LES OGSÅ: Pilegrimsferd fra Bærum til Asker

Flygel til 650.000

– Det at Gustavsen ble kantor var et funn og ga innsamlingen vår et løft, sier aksjonsleder Sverre Ivar Telnes. Han forteller at de gjennom innsamling, gaver, konsert og mart’n fikk inn de 650.000 kronene som flygelet kostet.

 

Les flere artikler