Skip to main content

Slik demonstrerte Märtha Louise mot rasisme

Prinsesse Märtha Louise la ut dette innlegget på sin Instagram-konto fredag.

Foto: Skjermdump fra Instagram

Märtha Louise protesterte mot rasisme på Instagram sammen med døtrene. Historiker og kongehusekspert er ikke bare positiv til det hun legger ut. 

– Selv om vi ikke kan være med og demonstrere i Oslo i dag på grunn av koronaviruset, vil vi gjerne støtte dere som risikerer livet deres hver dag for å gjøre en endring, skriver hun i posten, oversatt fra engelsk. 

– Siden alt skjer digitalt i dag, her er vår protest, skriver hun på sin åpne Instagram-profil, Iam_marthalouise som har over 98.000 følgere. Innlegget er blitt likt av 6.710 mennesker i 20.30-tiden i kveld.  

Prinsessens eldste datter Maud Angelica Behn poserer med en egen tegning foran en plakat i bakgrunnen med et sitat fra det gripende diktet «Du må ikke sove» av Arnulf Øverland:

 «Du må ikke sove. Du må ikke sitte så trygt i ditt hjem og si:  Det er så sørgelig, stakkars dem! 

Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke  rammer dig selv

Prinsesse Märtha Louise og amerikaneren Durek Verret. 

FOTO: SKjermdump/Instagram

Ansiktene dekket

Leah Isadora stiller med munnbind og regnfrakk på gressplenen og holder opp slagordet «Black lives matter», mens Emma Tallulah har et ark foran fjeset med #BLM.

– Nok er nok! Vi vil lytte og lære for å bli det beste allierte vi kan bli, skriver mamma Märtha i det engelske innlegget. 

Hun la i går kveld også ut en lengre tekst der hun forteller at hun har lært mye om rasisme gjennom forholdet til den amerikanske sjamanen Durek Verrett og at hun har tatt et oppgjør med egne holdninger. Hun skriver også at pressens fremstilling av Verret som løgner, voldelig og en trussel mot henne og hennes familie, bunner i rasisme.  

Kongeekspert kritisk

Historiker, forfatter og kongeekspert Trond Norén Isaksen fra Rykkinn påpeker at kongefamilien har lang tradisjon for å ta avstand fra rasisme.

– Hvis prinsesse Märtha Louise vil bruke rollen sin til å gjøre en forskjell på det punktet, er jo det positivt. Men om hun samtidig har tenkt å framstille enhver kritikk mot kjæresten Durek Verrett som rasistisk motivert, slik Instagram-innlegget før i dag kanskje kunne oppfattes som,  og som Verrett tidligere har antydet, er hun på ville veier, sier han.  

Flere demonstrasjoner

Fredag ettermiddag var det en stor demonstrasjon i Oslo mot rasisme og politivold. Også flere steder har det vært markeringer.

Liv (5) og Grace (3) var med mamma på demonstrasjon på Bekkestua. 

FOTO: PRIVAT

På Bekkestua holdt Haslum-kapellan og tobarnsmor Stine Kiil Saga og naboer en liten demonstrasjon sammen med egne barn. 

– Vi var seks voksne og seks barn som gjerne ville vise vår motstand mot rasisme og politivold under den store «We can’t breathe»-markeringen, sier hun og utdyper: 

– Rasisme er ikke noe som bare skjer i USA og det handler ikke om noen få menneskers holdninger. Det er vevd inn i vårt samfunn og våre systemer og i oss alle. Derfor er det så viktig at vi viser vår motstand og solidaritet på denne måten, men også gjør jobben med å lære mer, tro på historiene om at rasisme skjer og si fra i dagliglivet vårt – der hvor vi er. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.