Skip to main content

Sjekk bildene Tobias (15) har fanget med eget kamera

LIVSLANG LIDENSKAP: Tobias Gjerde (15) fra Høvik er ute med kameraet når de fleste andre sover. Når sola står opp er han allerede på plass. Her avbildet på Storøya på Fornebu med en Sandlounge i sikte.

Nesten hver helg står Tobias Gjerde fra Høvik opp før fuglene, for å fotografere dem.

– Se, en liten Sandlo-unge.

Midt ute på engen på Fornebulandet ligger en urørlig skikkelse i gresset. En kraftig telelinse er rettet mot en bitteliten dunete sak, godt kamuflert av en gresstufs.

– Antakelig klekket ut for et par dager siden. Den er alene, så mulig de andre fugleungene er tatt av en måke. Slik er naturen.

Et par større fugler hopper rundt på avstand og kvitrer iltert.

– Det er foreldrene, vi bør nok trekke oss tilbake.

Skriver på engelsk

Helt siden Tobias Gjerde som femåring oppdaget at han kunne fotografere med sin Nintendo DS, har han entusiastisk foreviget natur og særlig fugler.

I dag er det planleggingsdag og han innrømmer at verken Fortnite eller andre andre dataspill kan konkurrere med kamera og friluftsliv. Ikke har han tid heller.

– Det er noe med friheten å være ute i naturen og ta bilder, smiler fotografen som i løpet av to år har fått 1148 følgere på Instagramkontoen sin, de fleste naturfotografer og blant annet NRKNatur.

To år i England, samt at 80 prosent av følgerne hans er fra utlandet, gjør at en typisk post lyder:

«A female northern pintail, swims across the calm water of lake Østensjø just after the sun has dipped behind the horizon».

Bildet fikk over 2000 likerklikk.

– Det er ikke godt å si hvorfor enkelte bilder slår mer an enn andre. Selv liker jeg å kombinere det helt konkrete med det abstrakte.

Dette slo tydeligvis godt an hos juryen tidligere i år da Tobias ble tildelt tredjeplass i ungdomskategorien i Nordic Nature Photographer Contest.

MER OM DYR: Viltkamera gir unikt innblikk i Askers dyreliv

Overnatter ute alene

Ett av månedens mange prosjekt er å forevige beverunger på sin første svømmetur fra beverhytta. For å få til det må han stå opp i totiden på natten.

– Det er ved Maridalsvannet, sier han, som sykler der det lar seg gjøre. Som tur retur Maridalen, etterfulgt av ny tur ut i Bærumsmarka, for å rekke solnedgangen.

– Det kan lett bli 10 mil på en slik dag.

Første overnattingstur alene gjorde han tidligere i år. Målet var å fotografere orreleik på hemmelig sted i Vestmarka. To rekognoseringsturer med faren hadde ikke gitt den unge naturfotografen de bildene han hadde håpet på. Derfor ble det ny tur. Alene.

Tobias rigget seg til en time før solnedgang i en liten gapahuk han dekket til med granbar.

– Orrfuglene er mest vare for bevegelser, så det er viktig med kamuflasje, og ligge så stille som mulig, opplyser observatøren som allerede i barnehagen kunne navnene på de vanligste fuglene i Norge.

Revemøte

– Det er langt mellom blinkskuddene. Det er flest av «bomturene», og de er gode som dokumentasjon, Men de gangene alt stemmer er fantastiske opplevelse hvor jeg glemmer både tid og sted, sier Tobias.

Et av disse var møtet med Mikkel rev i Valdres på familiehytten.

– Jeg tok en skitur i 06-tiden og på vei tilbake til hytta ble jeg plutselig oppmerksom på en prikk lenger frem i løypa. I kikkerten så jeg at det var en rev. Forsiktig tok jeg av skiene, frem med kameraet, og smøg meg sakte mot den. Det er ikke så vanlig å møte på rødrev over tregrensen.

To timer tilbragte Tobias med rødpelsen. På slutten av det uvanlige møtet snuste den på skoene hans før den forsvant.

– Slike opplevelser lever jeg lenge på, sier 15-årigen.

Enormt potensial

En annen som lever for uforglemmelige naturopplevelser og øyeblikk bak kameraet, er Arne Nævra (65). Best kjent for sine reportasjer, filmer og bilder i NRK.

– Tobias kan klatre helt til topps. Han har en fremtid som toppfotograf med det jeg ser av komposisjon, originalitet, bruk av lys og lukkertid. Ikke minst at han forstår mulighetene som ligger i det enkle, sier den erfarne fotografen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.