Skip to main content

Silje (12) er trolig Norges yngste romanforfatter

SKRIVER OG SKRIVER: Silje Hanø Tangen (12) har laget hsitorier siden hun var liten og diktet sammen med pappa ved sengekanten.

Silje Hanø Tangen skrev sin første roman da hun var ni år. Nå gir hun ut en trilogi.

– Det er ikke en spesielt hyggelig bok, slår Silje fast.

«Alt forandrer seg» er tittelen på første del i trilogien «Tvunget» som blir gitt ut av Pirforlaget i Trondheim.

– Historien handler om ei jente, Everline, som får vite hemmeligheter om seg selv og familien når hun fyller atten år. Jeg kan ikke fortelle så mye, men hun blir kidnappet, og alt foregår i en annen tid og på en annen planet, sier Silje.

Tyter ut historier

7-klassingen ved Blakstad skole i Asker har ikke mer å si om den forestående bokdebuten foreløpig.

Men når hun sitter alene med datamaskinen i fanget, derimot: Da strømmer ordene til henne i så stor fart at det har resultert i fem ferdige romaner allerede.

– For et par år siden sa Silje til oss at hun skrev på en bok. Så fint da, jenta mi, sa jeg og tenkte ikke noe mer over det, sier pappa Leslie Tangen.

 

FEM ROMANER: Silje liker godt å sette seg ned, helt alene, med musikk på ørene og dikte i vei. SOm regel er hun veldig inspirert etter å ha vært på fotballtrening eller ute med venner.

Både han og mamma Monica regnet med at de ville se et par sider med litt tekst.

– Helt til det tøt ut fra printeren, hundrevis av tettskrevne ark med historier om det gode mot det onde, sier Monica.

– Hun har det bare i seg. Vi leste mye for henne da hun var liten, men Silje gikk fort lei av barnebøker beregnet på hennes aldersgruppe. Så da begynte vi å dikte historier sammen på sengekanten istedet. Jeg begynte på en historie og så fullførte hun, forteller Leslie.

LES OGSÅ: Serverer herskapelige historier i ny bok

Låner ut til medelever

Den første boken Silje skrev heter «Mørkets hemmeligheter» og beveger seg i fantasy-sjangeren.

– Den er på 164 sider, men jeg er ikke så fornøyd med den lenger, sier Silje.

Flere av bøkene hun har skrevet er kopiert opp og blir lånt ut til medelever på Blakstad skole. Men «Alt forandrer seg» er Siljes første bok som skal gis ut av et forlag.

 

KONTRAKT I HAVN: Silje sammen med pappa Lesilie Tangen og mamma Monica Hanø hjemme i Asker. Nylig fikk hun kontrakten på at Pirforlaget vil gi ut boken hennes i posten.

I sommer kom Leslie nemlig i kontakt med Ole Anders Kristiansen som driver Pirforlaget i Trondheim. Leslie nevnte datterens manus og Kristiansen spurte om å få det sendt over.

– Og nå er hun antatt som forfatter, så det er klart jeg er stolt, sier Leslie.

Lest av 14-åringer

For da Kristiansen leste manus var han ikke i tvil om at boken var noe forlaget hans ønsket å satse på.

– En lesergruppe av ungdom på 14 og 15 år har lest boken og gitt sine vurderinger. Ikke én har kommet med en negativ tilbakemelding, sier Kristiansen.

Han forteller derimot at ungdommene ble veldig overrasket over at Silje var flere år yngre enn dem.

– Hun har et voksent språk selv om hun er ung. Og barn som skriver for barn er spennende, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: – Rart at jeg kunne komme opp med noe så brutalt

Heiarop fra Lindell

Det er ikke vanlig at en forfatter debuterer med sin første roman i så ung alder, og det imponerer også Norges ukronede krimdronning, Unni Lindell på Høvik.

 

KRIMDRONNING: Unni Lindell fikk sin første novelle på trykk da hun var 14 år. Nå heier hun på Silje (12) fra Asker.

– Så fantastisk, gratulerer Silje! Jeg hadde mitt første dikt på trykk da jeg var 8 år, i et ukeblad, skriver Lindell i en hilsen.

Lindell har selv utgitt 74 bøker som er oversatt til drøyt 20 språk. Seks av hennes kriminalromaner er filmatisert. Mest kjent er kanskje Lindell for kriminalromanene om førstebetjent Cato Isaksen.

LES OGSÅ: Unni Lindell degraderer Cato Isaksen

– Det tar litt tid å bli skikkelig flink, så du ligger virkelig godt an i løypa. Jeg skrev og skrev og hadde første novelle på trykk da jeg var 14. Jeg heier på deg. Husk at den som vil se regnbuen, må tåle regnet. Jobb og jobb på!!! Klem Unni, skriver suksess-forfatteren til Silje.

 

«Alt forandrer seg» utgis i månedskiftet februar/mars, ifølge Pirforlaget.

Les flere artikler