Rud-lærere: – Vi er stolte av Jarle

I ASKER: Jarle Bernhoft spilte på Hvalstrandfestivalen i fjor. Foto: Anette Andresen

I ASKER: Jarle Bernhoft spilte på Hvalstrandfestivalen i fjor. Foto: Anette Andresen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Selv om artisten Jarle Bernhoft (38) ikke tok hjem en Grammy for soloalbumet «Islander» i natt, mener hans tidligere lærere at han uansett har vunnet.

DEL

For en nordmann å bli nominert i amerikanernes egen musikk, rhythm & blues, er veldig stort og en seier i seg selv, mener Jarle Bernhofts tidligere musikklærere, gitaristene Jon Eberson og Knut Værnes.

– Dette er veldig kult, jeg har fulgt nøye med på karrieren hans. Han viste et kjempetalent fra første sekund. Det var fryktelig morsomt å være læreren hans, men også krevende. Jeg måtte skreddersy et opplegg elevene hadde utbytte av og Jarle var veldig bestemt på hva han ville og ikke ville gjøre. Han var veldig selvgående, sier Bernhofts tidligere gitarlærer på Rud, Knut Værnes.

På Flekken

Multiinstrumentalist, komponist, låtskriver og sanger Jarle Berhoft gikk ut av Rud videregående i 1996 og har bodd på Rykkinn i Bærum. På 90-tallet herjet han i rockemiljøet på Flekken, som vokalist i blant annet Asker-bandet Exiplicit Lyrics og senere i Span. Han har tidligere fortalt Budstikka at tiden i Bærum var viktig for ham og at han fortsatt har god kontakt med Bærums-kollegaene i musikkbransjen.

– På Rud følte jeg at det jeg gjorde ble satt pris på. Jeg hang jo på Flekken hele tiden og det var en ekstremt lærerik «skole» sa han i forkant av konserten han holdt under Hvalstrand-festivalen i fjor.

LES OGSÅ: Sandvikabølgen inntar Norge

LES OGSÅ: Bjella til Flekken

Et naturtalent

– Jeg var aldri i tvil om at det kom til å bli noe av Jarle Bernhoft. Han var et naturtalent, alt lå til rette for ham. Og han spilte jo alle mulige instrumenter, jeg husker vi hadde gruppespill og trommisen var syk. Da tok Jarle over og det låt veldig bra, sier den kjente gitaristen Jon Eberson, som var lærer for Bernhoft både på Rud og på Musikkhøgskolen.

– Det at han ble nominert til en Grammy er veldig stort, fordi det er kvalitet som hedres. Det handler ikke om salg, lister eller streamingrekorder. Jarle har nå bevist for omverdenen at han blir kvalitetsvurdert i USA. Han viser at han er på rett vei. Har du troen på deg selv og jobber hardt, vil du en eller gang få en uttelling for det, sier Eberson.

– Traff ikke i Norge

Det var med albumet «Solidarity Breaks», hans andre soloalbum, Bernhoft fikk det store gjennombruddet. Han ble kåret til Årets spellemann og beste mannlige artist under Spellemannprisen 2011. Albumet lå på VG-lista topp 40 i 61 uker, mens det grammynominerte albumet «Islander» ga seg etter syv uker.

– Skiva traff ikke i Norge i det hele tatt, i hvert fall målt mot forgjengeren. Islander er blitt kvisen på Solidarity Breaks rumpe. Solidarity Breaks gikk jo så mye bedre enn noen kunne forventet, men Islander har til gjengjeld gått tråere enn noen hadde forventet, inkludert meg selv. R&B-musikk har jo ikke kjempe-grobunn i Norge, sa Bernhoft til VG før Grammy-utdelingen.

LES OGSÅ: Gamle rockere og ung hjerteknuser

Tilbake på skolen

Både på Musikkhøgskolen og På Rud har Jarle Bernhoft vært innom og holdt hemmelige minikonserter for sine tidligere lærere og nye elever. Noe som har vært både «helt rått» og veldig inspirerende, forteller Rud-lærerne.

– Jeg tror det var litt sånn «pay back-time». Vi på Rud er veldig stolte av Jarle Bernhoft, både lærere og elever. Det er vi av alle som har gått her og gjort det bra etterpå, sier Øystein Fevang, som er dirigent og lærer på Rud.

– Vi synes det er kjempestas at han har kommet så langt. Jeg kan jo egentlig si velkommen i klubben til Jarle, siden jeg også har vært nominert til Grammy-pris. Men det var i klassen «Best Choral Performance» i 2006 og en mye smalere kategori enn den Bernhoft var nominert i. Jeg leste at han dro rett på musikkjobb etter utdelingen i natt. Så travelt hadde ikke jeg det, men fikk med meg festen etterpå og det var stort, smiler Fevang.

Pianolærer på Rud, Jan Elzinga husker Bernhoft som en veldig flink elev.

– Han var oppfinnsom, og aktiv med å øve og spille. Han har jo blitt en størrelse, det er moro.

- En av gutta

– Å slå igjennom i verdens tøffeste marked, amerikansk musikkbransje, viser det at du har en enorm stayer-evne. Det har Jarle, samtidig som han har beina på jorda og kan ta en kopp kaffe med gutta. Han forfølger sitt talent målbevisst og kan nå så langt han bare vil, sier gitaristog tidligere Rud-lærer, Knut Værnes.

28. februar spiller Jarle Bernhoft i Bærum kulturhus.

Artikkeltags