Skip to main content

Paul Karlsen sovnet inn fredag

Paul Karlsen er død 72 år gammel. Han er mest kjent for festivalsjef for Kaløyafstivalen hvor han sto ved roret ved nesten alle festivalene i 26 år.

Foto: ULF HANSEN

Paul Karlsen fra Asker døde fredag 12. juli, 72 år gammel.

Etter lengre tids sykdom døde «Kalvøya-general», Paul Karlsen, fredag. Han sovnet inn på Bråset bo- og behandlingssenter hvor han tilbragte den siste tiden.

26 ganger arrangerte han den store festivalen på Kalvøya. Festivalen hadde sitt utspring i miljøet rundt Viseklubben Hades på Kunstsenteret på Høvikodden.

I 1972 overtok Paul Karlsen som festivalsjef, en stilling han beholdt resten av festivalens levetid. Siste festival ble arrangert 1997. 

 Paul Karlsen hadde et nært forhold til Kalvøya.

Foto: Ulf Hansen

Tok imot Zappa og Bowie

Det store gjennombruddet for festivalen kom i 1973 da Frank Zappa og hans Mothers of Invention toppet plakaten. Av andre internasjonale storartister Karlsen har fått til øya utenfor Sandvika er blant annet Bob Dylan, Iggy Pop, Peter Gabriel, Carlos Santana, Eric Clapton, Van Morrison, Leonard Cohen, Bob Geldof, Rage Against the Machine, U2, Nirvana, Neil Young, og  David Bowie.

Juss og politikk

Drøssevis med kjente artister har gjestet Kalvøya-festivalen og gitt folk store opplevelser. 

Hele Kalvøya-historien kom ut i en bok i fjor.

Etter at den siste festivalen ble arrangert i 1997 begynte Karlsen å studere juss. Da han var rundt 60 år var han ferdig utdannet jurist, og begynte å jobbe som advokat for et advokatbyrå i Oslo.

Han har også vært en aktiv lokalpolitiker for Høyre i Asker.

Frank Zappas konsert på Kalvøyafestivalen i 1973 regnes av mange som et av høydepunktene til Paul Karlsens festival. Zappa trivdes så godt på øya at han faktisk spurte om det var mulig å kjøpe den.

Foto: Karl Braanaas

- Alltid smilende og blid

Musikkjournalist Leif Gjerstad har skrevet en bok om Kalvøya-festivalen, og har kjent Karlsen i nesten 40 år.

- Første gang jeg hørte om Paul Karlsen var da han midt på 1960-tallet spilte i popbandet Cool Cats. Første gang jeg hørte Paul var da han noen år seinere sto på scenen med sitt nye band Happie. Og første gang jeg snakket med Paul Karlsen var da han, midt på 1970-tallet, med snadda i munn og et varmt smil under sitt lange, bølgende hår vandret over sletta foran scenen på Kalvøyafestivalen.  Han var alltid blid, alltid smilende – og alltid med noen morsomme eller snedige formuleringer som gjorde seg godt på trykk, sier musikkjournalist Leif Gjerstad som har skrevet en nekrolog over Paul Karlsen.

Paul Karlsen levde de siste årene i Vollen i Asker før han hadde et kort opphold på Nærsnes og Bråset bo- og behandlingssenter hvor han sovnet inn fredag.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.