Det er grytidlig om morgenen 9. april 1940. Blücher er senket. Kongefamilie, regjering og storting har ankommet Østbanen i Oslo. De er på flukt og skal komme seg på toget til Elverum.

Kronprins Olav, i rask gange med lille Harald på armen, tett fulgt av kronprinsesse Märtha, prinsessene Astrid og Ragnhild haster inn på toget. Kong Haakon er den som nøler – før han omsider setter foten på stigbrettet. Så høres lyden av flysirener.

I går fikk Budstikka overvære innspillingen av en scene i filmen Kongens nei - Tre døgn i april på Elverum stasjon. For anledningen omgjort til  Østbanestasjonen i Oslo. Det er den dramatiske dagen 9. april.  Natten før hadde tyskerne angrepet Norge.

LES OGSÅ: Her er prinsebarna

Kongen tvilte

Historien går tett på det presset kongefamilien opplevde under flukten, og Kong Haakons frustrasjon og vanskelige valg.

  – I det de skal inn på toget, ser kong Haakon at folk kommer med tog motsatt vei, inn til byen. Folk som kanskje skal på jobb. Han føler seg som en kaptein som forlater skuta, og lar det norske folk bli igjen. Kongen var veldig i tvil om det var riktig å forlate Oslo, forteller regissør Erik Poppe som bor på Jar i Bærum.

Bærumsbarn

Med på filmsettet i dag er hele «kongefamilien» og om lag 100 statister. Sofie Falkgård fra Høvik (11) spiller prinsesse Ragnhild, Magnus Ketilsson Dobbe (6) fra Kolsås er prins Harald. Ingrid Ross Raftemo (6) fra Nøtterøy spiller prinsesse Astrid.

Mikkel Gram Bakker (11)  fra Jar spiller Einar Østgaard, som var prinsebarnas beste venn fra de var små og sønn av Ragni og Nico Østgaard,  kronprinsesse Märthas hoffdame og adjutanten.

  – I dag skal vi sitte på toget, så kommer en mann og sier at vi må legge oss ned på gulvet, fordi det er bombealarm, sier 6-årige Magnus Ketilsson Dobbe (prins Harald).

LES OGSÅ: Frykter for Filmparken

Som søsken

Regissør Poppe forteller at prinsebarna har blitt en sammensveiset gjeng.

– De er blitt som en ekte søskenflokk. De viser omsorg og hjelper hverandre, sier Erik Poppe.

Han forteller at barna faller lett og naturlig inn i rollene og er flinke til å huske replikkene.

– Jeg har aldri bedt barn spille noen de ikke kjenner så godt. Derfor lette jeg etter barn som har de samme trekkene som prins Harald og prinsessene Ragnhild og Astrid har, og hadde. Vi skaper de situasjonene som de forstår, snakker om det og så spiller vi de, sier Poppe.

At han brukte så god tid på å finne de rette skuespillerne, var avgjørende, mener regissøren.

– Allerede på castingen så jeg at disse barna kom til å gå fint sammen. Jeg er så glad for at det ble dem, de gjør en kjempejobb, sier han.

LES OGSÅ: Lærte spesialsabotasje

LES OGSÅ: Flyktet for å krige

- Neier og løfter på hatten

I går kunne Poppe og teamet feire at de er halvveis i innspillingen av Kongens nei - Tre døgn i april, som har et budsjett på 65 millioner kroner og har premiere 21. september 2016. 

Skuespillerbarna skal være med på ialt ti innspillingsdager og er bedt om å tiltale hverandre ved filmnavn, så de venner seg til det og ikke forsnakker seg på filmen. 

  – Alle hilser på oss og løfter hatten eller neier, så jeg føler meg litt som en prinsesse, sier 11-årige Sofie Falkgård (prinsesse Ragnhild). Hun synes det er bare gøy å ha fått en ekstra familie. Hennes far kronprins Olav spilles av Anders Baasmo Christiansen. Adjutant Nico Østgaard spilles av Nicolay Lange-Nielsen fra Høvik.

– Det er en utrolig opplevelse å være med på dette. Jeg synes det er fantastisk hvordan de har klart å gjenskape situasjonen, med de samme togvognene, bilene og kostymene. Vi skuespillere vokser oss mer og mer inn i hendelsen for hver tagning, sier han.