Skriver om smerte i sin nyeste roman

FORFATTER: – Når du legges i narkose er det den eneste gangen i livet hvor du ikke puster. Du overlater pusten din til en annen. Jeg synes det var veldig symbolsk og fint. Carla er en som gjennom hele yrkeskarrieren har pustet for andre, og så trenger hun noen som kan puste litt for henne, sier Enger om tittelen på boken «Pust for meg».

FORFATTER: – Når du legges i narkose er det den eneste gangen i livet hvor du ikke puster. Du overlater pusten din til en annen. Jeg synes det var veldig symbolsk og fint. Carla er en som gjennom hele yrkeskarrieren har pustet for andre, og så trenger hun noen som kan puste litt for henne, sier Enger om tittelen på boken «Pust for meg». Foto:

I dag lanserer Cecilie Enger fra Asker sin første roman etter suksessen «Mors gaver» i 2013 som solgte 100.000 eksemplarer.

DEL

For tre år siden bestemte hun seg for å skrive en roman om smerte og smertelindring. I dag sitter hun med boken i hånden. Boken er hennes niende. 

– Jeg er jo litt nervøs, men det er jeg egentlig alltid, sier Enger.

«Pust for meg» stiller spørsmålet om man kan tilgi seg selv smerten man påfører andre, og handler om tre generasjoner kvinner.

Hovedpersonen er anestesilegen Carla Ruud som får tilværelsen sin endret idet hun kommer ut for en trafikkulykke og ikke klarer å redde livet til en ung kvinne som var passasjer i bilen hennes. Dette til tross for all den erfaringen hun har tilegnet seg gjennom et langt yrkesliv som akuttmedisiner. Det skaper et veikryss i livet hennes som gjør at hun må vurdere hvem hun er og hvem hun er i forhold til menneskene rundt henne.

– Påføre andre smerte

– Jeg ønsket å skape en person som forstår at man ikke går gjennom livet uten å påføre andre smerte, sier Enger og forteller at romanen også handler om menneskers behov for å føle seg behøvd, uansett om man er i 30-årene, 60-årene eller kanskje 90-årene.

– Jeg vil få frem hvor viktig det er for livskvaliteten å kjenne at vi er gjeldende på en eller annen måte, sier Enger.

Å skulle gi ut en roman fire år etter suksessen med «Mors gaver» som både ga henne bokhandlerprisen og et opplag hun aldri hadde forestilt seg, er spennende og samtidig litt skummelt. 

– Jeg er veldig spent og vil jo gjerne at det jeg har tenkt skal bli lest av noen, sier Enger.

Hennes forrige bok var en personlig beretning og tok utgangspunkt i hennes mors lister over gaver gitt og fått gjennom 40 år. Boken forteller historien om moren som blir mer og mer borte i Alzheimers sykdom. Selv om hun er svært takknemlig for måten «Mors gaver» ble tatt imot på, er det ikke en mottagelse hun forventer nå eller senere.

Førsteopplag på 10.000

– Nå skriver jeg om noe helt annet, samtidig som det ikke er noe helt annet. Det handler jo også om de nære relasjonene som vi så gjerne vil få til, men som ikke er så lett, sier hun.

Førsteopplaget er på 10.000 og Enger skal bruke de neste ukene på bokturné i Norge.

– Det å skulle møte lesere er både fantastisk og litt slitsomt, innrømmer Enger.

Tittelen «Pust for meg» kommer av at en anestesilege er en person som puster for andre.

– Når du legges i narkose er det den eneste gangen i livet hvor du ikke puster. Du overlater pusten din til en annen. Jeg synes det var veldig symbolsk og fint. Carla er en som gjennom hele yrkeskarrieren har pustet for andre, og så trenger hun noen som kan puste litt for henne, sier Enger.

Artikkeltags